L’Ajuntament demana a la Generalitat que no multi amb 400 euros un manifestant d’una protesta contra el feixisme

L’Ajuntament insta a la Generalitat i el departament de l’Interior a no imposar cap sanció al veí multat amb 400 euros de resultes de la manifestació antifeixista del passat mes d’abril. El text insta també a Interior a no denunciar a cap veí que exerceixi el dret a manifestació i reunió.

Els Mossos han denunciat amb una sanció de 400 euros un manifestant a marxa antifeixista a l’abril, convocada per la plataforma Sabadell Antifeixista. Una sanció per no notificar la manifestació als cossos de seguretat. Ha intervingut el denunciat, Dani Marcos España, qui acusa els Mossos d’una “tinença il·legal de les dades personals” i ha assegurat que se les han vulnerat.

La moció ha arribat de la mà d’Unitat pel Canvi, Crida i Guanyem. S’ha sumat també Esquerra amb el vot a favor. El regidor Gabriel Fernàndez ha dit que “la llei mordassa penalitza la llibertat de reunió i de manifestació”, acusant l’Estat espanyol de tenir una naturalesa antidemocràtica.

El regidor d’Unitat pel Canvi Eduard Navarro ha considerat la sanció com a “especialment greu” ja que és contra antifeixistes. El regidor de la Crida Albert Boada manté que “Sabadell ja ha patit massa la xacra del feixisme. Per això no podem permetre que el cos de Mossos d’Esquadra sancionin els qui lluiten contra la intolerància”, ha dit. La portaveu de Guanyem, Marisol Martínez, ha assegurat que la llei mordassa persegueix “el dissident”. Ha demanant la suspensió dels expedients sancionadors, tot assegurat que s’ha assenyalat un dels participants, en una protesta on hi havia, sense anar més lluny, el propi alcalde i diputats de formacions d’esquerres. “La manifestació estava notificada perquè hi havia dispositiu de seguretat”, ha finalitzat.

L’oposició

El regidor socialista Carles Bosch manté que “un ple no és un lloc per jutjar aquests fets ni aquest xicot”. “El problema ve de comunicació prèvia, que és una cosa senzilla però important que es faci”, ha finalitzat. Josep Beltran, des de CiU, ha recordat que les manifestacions es poden comunicar, fins i tot per via telemàtica. Una obligació des de l’any 1983. “La llei mordassa no hi té res a veure”, ha seguit. Ciutadans, mitjançant el portaveu Adrián Hernández, ha assegurat que no es pot dir que els Mossos d’Esquadra no fan tot el possible contra el feixisme. “M’incomoda”, ha reconegut. Sí que hi veu una “sanció administrativa injusta”, tot i que la comunicació d’una manifestació és obligació legal. El portaveu popular, Esteba Gesa, ha assegurat que els cossos de seguretat multen Marcos per no comunicar la manifestació i no per manifestar-se.

Debat al voltant de la notificació

Tant Fernàndez (ERC) com Boada (Crida) i Martínez (Guanyem) han assegurat que s’havia notificat la manifestació davant els Mossos. “Si m’ho diuen per escrit voto a favor la moció”, ha dit el popular Gesa. “Si va haver-hi notificació, es fa recurs i no hi haurà sanció segur”, ha dit Hernández (C’s). “Vostès diuen que va haver-hi notificació; els Mossos diuen que no. Tenim un problema”, diu Beltran (CiU).

Del debat es deriva que la comunicació formal no es va produir, tot i que els cossos de seguretat eren coneixedors d’una mobilització que, per altra banda, va ser àmpliament difosa per les xarxes socials i els mitjans informatius.

Foto portada: Marcos, el primer per l’esquerra, al final de la manifestació, el 24 d’abril passat. Autor: captura de vídeo de iSabadell. 

Comments are closed.