Foto portada: els regidors Monge, Ayuso i Sánchez, a la sala de premsa de l'Ajuntament. Autor: J.d.A.

L’Ajuntament demana dos milions per fer front als efectes de la ventada i prevenir incendis a l’estiu

  • Ayuso critica que el govern central no s’hagi preocupat pels efectes de la ventada.

  • El consistori recorda que està prohibit circular pel Rodal: “no és cap caprici, ara el bosc és perillós”, diu Monge.

L’ajuntament de Sabadell demanarà a la Diputació i a la Generalitat dos milions d’euros per fer front als efectes que la ventada del 9 de desembre ha causat a la ciutat. Segons els càlculs municipals, l’entorn natural de la ciutat ha tingut una afectació de 1,15 milions mentre que a l’espai urbà és de gairebé 830.000 euros.

El consistori demana col·laboració a les administracions superiors i el tinent d’alcalde de Presidència, Josep Ayuso, ha lamentat la indiferència del govern central, que segons ell no s’ha preocupat ni posat en contacte amb el consistori. Ara mateix, diu, és moment d’accions ràpides i contundents per reduir el risc d’incendi als boscos. “Tot allò que va caure fa un mes és combustible si tenim un estiu sec i calorós. Hem de retirar el material abans de l’estiu”, ha dit Ayuso.

Segons els càlculs municipals, l’espai urbà ha tingut afectacions per valor de gairebé 830.000 euros. Corresponen a la neteja i descol·locació de contenidors, senyals, canvi de semàfors, revisió d’arbres, retirada i reposició, enllumenat o reparació d’altres desperfectes a equipaments. Per exemple, cal treure gairebé 700 arbres, que o bé van caure o van quedar molt malmesos. El regidor d’Espai Públic, Cristian Sánchez, manté que ara mateix no hi ha perill a la via pública però reconeix que cal anar retirant les restes d’arbres que encara cal tallar.

És una feina dura i llarga i durarà més del que ens hauria agradat però esperem que a començaments de febrer ja no tinguem arbres al carrer”, ha dit.

Ara mateix hi ha troncs al bosc de la Concòrdia, al parc de la Romeua i altres espais. Es preveu senyalitzar els espais. El consistori està acumulant les branques i troncs retirats de la via pública al castell de Can Feu a l’espera de poder-ne treure un profit econòmic venent-los a empreses interessades en comprar fusta. Una part s’utilitzarà pel consistori però “ara tenim un excedent important de fusta i esperem poder-ne treure algun profit econòmic”, ha dit Sánchez.

280.000 arbres caiguts

La major part de la despesa, però, corresponen als espais forestals de la ciutat. El 9 de desembre van caure 288.000 arbres, la majoria en finques privades però també en espais de propietat municipal, com el bosc de la Salut o finques al Parc Agrari. El consistori ha impulsat la creació d’una associació conjunta entre tots els propietaris, públics i privats, per unificar criteris, i portar a terme de forma única les accions per netejar el bosc i recuperar els espais més endavant.

L’entitat servirà per negociar amb les empreses que treuen la fusta a nivell de preu però també per treure-la bé: que treguin el tronc però també que treguin les branques dels arbres i les soques”, ha dit el regidor de Sostenibilitat, Lluis Monge.

Així mateix, el Protocol del Rodal, que inclou els agents implicats en els espais naturals de la ciutat, decidirà en les properes setmanes quin via pren per recuperar els boscos un cop netejats: si reforestar, el que recuperaria abans els boscos, o si optar per la regeneració espontània de la vegetació, més lenta però més natural. Sigui com sigui, “no caurem en la tentació de tornar a plantar pi blanc de nou”, ha dit Monge. I és que aquesta espècia ha estat la més afectada, sobretot al bosc de Can Deu o les zones limítrofes.

Demanen civisme a la ciutadania

El consistori manté la prohibició de circular a peu o en bicicleta o qualsevol altre mitjà pels espais afectats per la ventada. És a dir, tots aquells on van caure arbres: gairebé la totalitat del Rodal a excepció feta de la llera del riu Ripoll. Monge reconeix que la ciutadania està respectant “relativament” la prohibició i assegura que han trobat gent tallant llenya al bosc o visitant els efectes de la ventada. “Fem un clam per no anar al bosc. No és un caprici de l’Ajuntament. Avui les zones afectades encara són molt perilloses i treure els arbres és molt complicat”, ha dit.

Monge ha recordat que a França van morir recentment set persones en la darrera ventada fent feines de retirada d’arbres i branques dels boscos. Així mateix, assegura que la cooperativa CIPO reposa cada cap de setmana els cartells informatius als boscos que informen sobre la prohibició d’entrar.

Foto portada: els regidors Monge, Ayuso i Sánchez, a la sala de premsa de l’Ajuntament. Autor: J.d.A.

4 Comments