Foto portada: evolució de la finca de Ca n'Alzina des de finals dels 90 fins fa pocs anys. Autor: Entesa

L’Ajuntament no permet legalitzar els abocaments a Can Xupa i Ca n’Alzina

  • L’Entesa assegura que la seva pressió ha forçat el govern a exigir la retirada de les terres.

  • L’abocament de terres a Can Xupa està sent investigat dins el cas Mercuri, de presumpta corrupció.

Nou capítol al conflicte entorn la finca de Ca n’Alzina, entre Sabadell i Polinyà, i on durant més d’una dècada s’ha construït, sense llicència però també sense cap sanció, una hípica de nivell internacional, entre altres instal·lacions. En el procés de regularització de la situació, el govern local ha demanat que es retirin les terres abocades i es torni al punt d’inici. L’Entesa per Sabadell, que porta mesos denunciant la situació, manté que la seva pressió ha forçat el govern local a canviar de postura.

De fet, l’hípica de Ca n’Alzina s’ha construït mica en mica però sempre sense llicència en els darrers 15 anys (més info: ‘Ca n’Alzina‘). Un cop consolidat l’espai i l’equipament, la propietat va sol·licitar regularitzar la situació mitjançant un Pla Especial. Els terrenys estan situats entre Sabadell i Polinyà. Els abocaments a una part, anomenada Can Xupa, estan sent investigats en el cas Mercuri, ja que es van abocar sense llicència fins a 300.000 metres cúbics de terres i de runa en una antiga torrentera. L’exregidor Ricard Estrada (responsable llavors de Medi Ambient) i l’encara regidor Joan Manau (que era responsable d’Urbanisme) estan imputats en una peça on planeja sovint la figura del principal implicat al cas Mercuri, l’exportaveu del PP a Sabadell, Jordi Soriano, qui segons revela l’Entesa per Sabadell, tenia familiars en l’empresa responsable dels abocaments, GTA Onlae (més info: ‘Los Mossos creen que Manau y Estrada permitieron vertidos ilegales de tierras‘).

Manau, al centre, i Estrada, a la dreta, imputats pels abocaments a Can Xupa. Autor: David B.
Manau, al centre, i Estrada, a la dreta, imputats pels abocaments a Can Xupa. Autor: David B.

Ara, però, el govern local ha decidit extremar les precaucions i mitjançant diversos decrets, ha exigit els propietaris que retirin les terres abans de seguir amb el procediment. De fet, el Butlletí Oficial de la Província de Barcelona va publicar el 22 de juliol dos decrets mantenint que no és legalitzable l’abocament de terres. Les obres realitzades varen consistir en abocaments de terres -reomplint part d’una torrentera, tapant un camí, col·locant trams de canonades de polietilè-, abocaments de restes de runa i d’altres materials i residus, tancament de l’esplanada superior amb una tanca i construcció de dos coberts lleugers a l’esplanada superior.

El 16 de juny, a més, l’Ajuntament ha aixecat la suspensió de la tramitació de l’expedient de protecció de la legalitat urbanística, que havia quedat suspès fins que es regularitzés la situació. Ara s’anul·la aquella decisió i es reactiven els expedients de disciplina urbanística que fiscalitzaven les obres. El consistori requereix també la restauració de la resta d’abocaments.

Entesa es felicita per la decisió

La formació opositora Entesa per Sabadell, amb dos regidors i qui ha denunciat els abocaments, es considera satisfeta amb la decisió, i la relacionen directament amb la pressió que han exercit al llarg d’aquests mesos. L’Entesa creu que els propietaris van alterar una realitat existent en aquelles finques i que cal restituir al complet la situació, fent marxa enrere a totes les obres que s’han fet sense permís durant els darrers 15 anys.

Foto portada: evolució de Ca n’Alzina, entre finals del segle XX i l’actualitat. Font: Entesa.

Comments are closed.