Propostes urgents en el primer congrés sobre la Qualitat de l’Aire

Sabadell ha acollit el Primer Congrés de Qualitat de l’Aire. Se celebrarà durant els dies 24 i 25 d’octubre a Fira Sabadell, on es duran a terme un conjunt d’activitats i ponències amb l’objectiu de motivar el debat i la reflexió sobre qüestions relacionades amb l’emergència ambiental. Durant la primera jornada, s’ha celebrat una taula institucional. 

Sabadell ha estat la ciutat encarregada d’acollir el Primer Congrés de Qualitat de l’Aire. A Fira Sabadell, s’hi celebraran diferents ponències que abordaran el tema de l’emergència climàtica. Per iniciar al Congrés s’ha celebrat una taula institucional, que ha comptat amb la participació de l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, la Directora General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya, Mercè Rius, el Diputat de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Xesco Gomar i el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Antoni Poveda.

Congrés sobre la Qualitat de l'Aire
Taula del Congrés sobre la Qualitat de l’Aire. Autor: David B.

Durant la jornada institucional, els ponents han reflexionat sobre la necessitat de dialogar entre els diferents municipis del Vallès, amb la intenció de coordinar les actuacions en matèria climàtica. Més concretament, els representants de les diferents institucions han donat protagonisme a la feina conjunta entre les ciutats.

“El veritable motor de canvi són les ciutats. Tot allò que no passa per les ciutats, senzillament no té èxit”, ha assegurat l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés.

En el mateix sentit, tant Farrés com l’alcalde de Castellar del Vallès i president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Ignasi Giménez, s’han posat d’acord a concloure que cal instaurar també, als diferents territoris, zones de baixes emissions. Perquè si bé al gener aquestes zones de Barcelona afectaran a la vida diària de moltes persones del Vallès, “no té sentit” que la gent de Barcelona sí que pugui desplaçar-se per les ciutats vallesanes sense restriccions.

“Un terç dels vehicles vallessans no podran accedir a la zona de Barcelona. No ens agradaria que els vehicles poguessin sortir de Barcelona cap a les nostres ciutats”, assegura Giménez.

Cal destacar que els diferents representants s’han reunit a porta tancada, un cop acabat l’acte, per posar sobre la taula les diferents propostes i punts de vista.

15 propostes per a la comarca 

Durant la reunió es discutiran diferents temes de debat en matèria d’emergència climàtica. Per això, s’han posat sobre la taula una quinzena de propostes que s’han d’implementar de forma imminent. Entre elles, destaca la “redacció o actualització dels protocols municipals” davant dels episodis de contaminació. També es faran revisions dels requisits ambientals de les licitacions i serveis de l’Ajuntament i s’hi revisaran “les instal·lacions de calefacció dels equipaments i instal·lacions municipals”. També en l’àmbit municipal s’eliminaran els plàstics d’un sol ús. A més farà “promoció del vehicle elèctric i híbrid”, “elaboració de mapes de temps a peu entre els punts de referència del municipi i millora de la xarxa bàsica de vianants”.

També s’intensificaran els controls de vehicles altament contaminants i es revisaran les flotes concessionàries municipals. Es proposa reorganitzar els “horaris i itineraris de distribució urbana de mercaderies”. També es té previst reorganitzar el trànsit per “pacificar els nuclis urbans”, s’incorporaran “activitats educatives sobre la qualitat de l’aire”. També es formarà el personal municipal “per la inspecció i control del sector de la construcció” i es realitzaran “accions de consciència ciutadana”.

Foto portada: atenció als mitjans del primer Congrés sobre la Qualitat de l’Aire. Autor: David B.

Comments are closed.