Antoni Ortiz

Nínxols a perpetuïtat?

Antoni Ortiz, de 74 anys nascut a Sabadell, jubilat i veí de la Creu Alta, va rebre estranyat una carta de l’ajuntament de Sabadell on se li comunicava que li vencia la concessió d’un nínxol comprat l’any 1963, al complir els 50 anys.

El pare d’Ortiz va comprar un nínxol a l’any 1963, per enterrar al seu avi. L’any 1998 va morir el pare d’Ortiz i es va enterrar en el mateix nínxol. Després va arreglar els papers com a hereu del seu pare i va inscriure la titularitat del nínxol al seu nom pagant 5.000 pessetes (30 euros d’ara), que li donaven dret a 20 anys més de concessió fins l’any 2021.

Però tres anys després, rep una carta de l’Ajuntament dient que l’any 2013 s’acabava la titularitat del nínxol. A partir d’aquest moment, Ortiz, comença a creuar-se instàncies amb l’Ajuntament sense aconseguir cap tipus de solució.

Encara que hagin derogat una llei, si he pagat per a una concessió de 20 anys, tinc dret a ser-ne el titular fins esgotar la concessió. Això no m’ho pot treure ningú per moltes derogacions de lleis que hi hagi”, conclou Ortiz.

Després de moure’s en diferents instàncies de l’Ajuntament, Ortiz, a l’any 2013, va decidir posar en cas en coneixement del Síndic de Greuges de Sabadell, Josep Escartín. Li va exposar el seu problema amb l’Ajuntament.

El Síndic dóna la raó

Gairebé un any després que Ortiz acudís a veure al Síndic de Greuges de Sabadell, Josep Escartín, ha emès una resolució on li dóna la raó. La resolució emesa pel Síndic es mostra contrària al venciment a 50 anys que l’ajuntament de Sabadell aplica a les concessions funeràries del cementiri de la ciutat. En concret, segons Escartín, la limitació d’aquestes concessions no és aplicable a les atorgades abans del 3 de desembre de 1988, ja que no preveien una limitació temporal específica i, per tant, s’han d’entendre com a atorgades a perpetuïtat. S’enten com concessió a perpetuïtat amb el límit temporal que la jurisprudència fixa en 99 anys. En el cas d’Ortiz, el Síndic considera que la limitació a 50 anys no és, en cap cas vàlida.

L’Ajuntament no accepta la resolució

Segons fa públic Escartín, aquest divendres, l’Ajuntament ha enviat un escrit on no accepta la recomanació feta pel Síndic al·legant que “la interpretació municipal de la llei i la jurisprudència aplicable a cada cas concret no és coincident amb tots els interessats”, i “que a data d’avui la interpretació municipal no ha esta anul·lada per cap instància judicial”.

El Síndic recorda a l’Ajuntament “que les lleis, així com la seva interpretació, no són inamovibles”. I més quan una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va resoldre en el mateix sentit: que les concessions de sepultura anteriors a l’any 1988, sense un termini específic, s’han d’entendre atorgades a perpetuïtat, i per tant a 99 anys, lluny dels 50 que fixa el criteri municipal.

“En aquest cas, queda palès que la interpretació municipal va en contra dels drets dels ciutadans, per la qual cosa continuo insistint que caldria modificar el criteri municipal, amb finalitats purament econòmiques, i sense tenir en compte que la mateixa llei i la jurisprudència permeten que la mateixa norma sigui interpretada tenint en compte els drets dels ciutadà”, sentencia Escartín.

Foto portada: Antoni Ortiz, aquesta setmana. Autor David B.

One Comment