Foto portada: la tinent d'alcalde d'Habitatge, Marta Farrés, aquest dimecres. Autor: Aj. Sabadell.

Ofideute va aconseguir 32 dacions en pagament l’any 2014

  • El servei d’Habitatge de l’Ajuntament va fer l’any passat 739 actuacions, segons les dades fetes públiques aquest dimecres.

  • El consistori manté que no s’ha executat cap llançament en els casos on intervé Ofideute.

L’ajuntament de Sabadell ha presentat aquest dimecres el balanç relatiu a l’any 2014 del servei Ofideute, que assessora les persones en risc de perdre el seu habitatge principal. Segons el consistori, s’han evitat algunes desenes de llançaments hipotecaris.

Entre les actuacions, destaca el tancament de 178 expedients. En 32 casos s’ha tancat una dació en pagament, en 22 casos s’ha refinançat el préstec hipotecari i en 11 casos s’ha suspès el llançament. El consistori assegura que en cap cas s’ha registrat un llançament. Un fet que els anima a recomanar les persones en situació de dificultat de pagar la hipoteca o el lloguer a posar-se en contacte amb el servei, ja que és més senzill aturar els llançaments si no s’arriba a les últimes fases del procés d’execució. El consistori afegeix que ha fet 107 assessoraments.

Set de cada deu usuaris de l’Ofideute tenen uns ingressos inferiors a 1.000 euros mensuals. I d’aquests sis de cada 10 estan per sota dels 500 euros mensuals. Tres de cada quatre usuaris tenen nacionalitat espanyola mentre que un de cada quatre són nouvinguts.

319 casos de persones en risc de perdre el pis

Durant l’any 2014 es van tractar 435 expedients, dels quals 319 eren nous, 79 venien d’anys anteriors i 37 s’han reobert. Els casos corresponen a 14 entitats bancàries i quatre societats financeres. L’entitat que més casos acumula és el BBVA, en part herència de les extintes Caixa Sabadell i Unnim, i la seva implantació a la ciutat. La segona entitat amb més casos és Catalunya Caixa. Per tant, hi ha 319 nous casos de persones en risc de perdre el seu habitatge principal. Els districtes amb més persones en problema de perdre el pis són el 3 (zona nord), el districte 4 (Can Rull, Els Merinals, Can Llong…), i el districte 6 (zona sud).

La tinent d’alcalde d’Habitatge, Marta Farrés, ha assegurat:

Com a Ajuntament estem tenint un paper actiu i de lideratge en les problemàtiques relacionades amb l’habitatge. Això no obstant, també cal puntualitzar que sols no hi arribem, atès que com a administració local no tenim els instruments necessaris. En aquest sentit busquem complicitats i aliats que passen per les pròpies famílies i ciutadania, el tercer sector i, òbviament, les entitats financeres. Al cap i a la fi, del que es tracta no és només d’evitar que a les famílies les facin fora de casa seva sinó que cal anar més enllà i trobar solucions definitives a la situació d’aquests ciutadans i ciutadanes”.

També s’ha prestat servei a 160 comunitats de veïns. En una tercera part dels casos s’ha assessorat sobre els impagaments de les quotes comunitàries, un 23 per cent responen a problemes d’organització interna, un 17 per cent a la rehabilitació, un 11 per cent amb la convivència, un 9 per cent amb el desconeixement sobre la propietat dels habitatges buits i un set per cent en un ús indegut dels pisos.

47 habitatges buits i 74 ocupacions

En el suport a les comunitats de veïns amb problemes, el consistori ha detectat 124 habitatges amb un ús anòmal. S’han detectat 74 ocupacions il·legals, 47 habitatges buits, i tres casos d’infrahabitatge. El consistori assegura que s’ha prestat dedicació especial als barris de Can Puiggener i Can Llobateres (Can Roqueta).

L’Ofideute Sabadell va néixer l’any 2011 dins l’Oficina de l’Habitatge de Sabadell, per respondre i intervenir en les situacions de risc de pèrdua de l’habitatge principal. En aquest temps s’ha signat un conveni amb la Creu Roja, l’Associació d’Empleats Jubilats i Pensionistes de la Caixa d’Estalvis de Sabadell.

Foto portada: la tinent d’alcalde d’Habitatge, Marta Farrés, aquest dimecres. Autor: Aj. Sabadell. 

Comments are closed.