Riu Ripoll

Preocupació de la comunitat científica per la contaminació del riu Ripoll

Un estudi de la UB publicat a la revista internacional Ecotoxicology and Environmental Safety denuncia la mala qualitat de l’aigua al riu Ripoll després del seu pas per Castellar del Vallès, originat, segons l’informe, per l’activitat industrial tèxtil.

Científics de la Universitat de Barcelona (UB) assenyalen dos factors com a causants de la contaminació. D’una banda és que al riu se li pren molta aigua al llarg del seu recorregut i d’una altra banda els abocaments que hi fa una empresa de tints de Castellar del Vallès, tot i que compleix amb el límit de contaminants que marca la normativa.

Un dels efectes de l’abocament de contaminants químics als rius és l’alteració de les xarxes tròfiques ja que fa desaparèixer les espècies sensibles i en els trams més contaminats hi ha una total absència de peixos. Un altre problema és l’acumulació dels contaminants en les espècies més tolerants, que al mateix temps els traslladen als seus depredadors.

El Catedràtic d’Ecologia de la UB, Narcís Prat, assegura que “l’empresa de tints agafa molta aigua del riu deixant-lo gairebé sense cabdal i després de fer el procés industrial del tenyit, depura l’aigua i la torna al riu. Com que el riu porta molt poca aigua i l’aigua depurada per la fàbrica no està massa ben depurada, té un impacte directe sobre la qualitat de l’aigua. Tot i que aquestes empreses compleixen la normativa, si aboquen en un riu que hi ha poc cabal, mai el podran deixar net”.

Segons assegura Prat l’estat ecològic del riu Ripoll depèn del tram: “a la capçalera és moderat o dolent, es recupera en arribar a les Arenes. A partir del tram de Sant Feliu del Racó l’activitat industrial fa perdre qualitat a l’aigua. A partir d’aquí, l’estat ecològic del riu incompleix les directrius que marca la directiva marc de l’aigua (DMA), i les depuradores de Castellar del Vallès i de Sabadell són incapaces de tornar l’aigua a l’estat ecològic correcte”.

La normativa europea fixa a la Generalitat de Catalunya com a límit màxim l’any 2027 per recuperar la qualitat de l’aigua dels rius. A Catalunya un 50 per cent dels rius no compleixen la normativa fixada per Europa.

Foto portada: Riu Ripoll a l’alçada de Sant Vicenç de Jonqueres, aquest dimecres. Autor: David B.

One Comment