Son Reus

Residus d’una empresa de Sabadell a una incineradora de Mallorca

  • Una empresa privada del polígon de Can Roqueta exporta residus a una incineradora mallorquina.

  • L’Entesa per Sabadell assegura que hi ha evidències que incinerar residus provoca càncer.

Polèmica ambiental a Mallorca amb una branca a Sabadell. Des de fa uns dies, una empresa de residus amb seu a Sabadell, en concret al polígon industrial de Can Roqueta, ven residus a una incineradora de Mallorca. Els residus arriben per vaixell i el fet ha causat una tempesta política a l’illa.

La setmana passada es va enviar el primer vaixell carget de Combustible Sòlid Recuperat (CSR), a la planta incineradora de Son Reus a Mallorca. Aquesta incineradora està infrautilitzada durant els mesos d’hivern i només funciona a ple rendiment durant l’estiu, quan la població de la illa veïna augmenta a causa del turisme.

L’empresa PIRSA, del Grup Everest i ubicada a Can Roqueta, enviarà cada any 40.000 tones a la concessionària de la incineradora mallorquina, TIRME.

Què és el CSR?

El Combustible Sòlid Recuperat és un material que alimenta les incineradores gràcies a la seva alta combustió. Està format per diversos productes, entre altres, plàstics industrials. La seva incineració produeix energia.

Els camions carregats de CSR surten de Sabadell i arriben a Mallorca en ferry de passatgers. Els camions van en la bodega. Durant aquest mes, es preveu que arribin unes 1.000 tones a l’illa.

Què denuncia l’Entesa?

L’Entesa per Sabadell assegura que sota aquestes operacions s’amaga la intenció d’afavorir interessos i negocis privats amb la connivència de les administracions públiques.

La formació cívico-política assegura que hi ha evidències científiques que mostren la relació entre la incineració de residus i l’augment dels casos de càncer. A més, asseguren que la incineració posa per davant els negocis privats a la salut pública. L’Entesa reclama a l’Agència de Residus de Catalunya que vetlli per una bona gestió dels residus al principat català.

Què diu l’empresa que compra?

L’empresa TIRME ha assegurat que l’arribada de residus no causarà cap perjudici a la salut dels mallorquins. També que es produirà electricitat per a uns 7.000 domicilis gràcies a la valorització energètica i l’equivalent en cinc milions d’euros en estalvi de combustible. L’empresa obtindrà 1,7 milions d’euros que, segons el govern del PP, evitaran que es pugi la taxa de residus.

Tempesta política a Mallorca

A Mallorca la compra de residus per valoritzar la incineradora està provocant una gran discussió política. Fa unes setmanes va esclatar arran de l’anunci que TIRME compraria residus a l’estranger per fer viable econòmicament la incineradora. Finalment, no es compren a l’estranger però sí a Catalunya, en concret, a Sabadell. El govern va autoritzar l’acord entre TIRME i l’empresa de Sabadell fa uns dies, segons publica El Mundo.

Segons el diari digital Última Hora, des de Sabadell ja s’importen a Mallorca residus, tot i que a una planta diferent, de la cimentera Cemex.

El Partit Socialista de les Illes Balears ha demanat al Consell de Mallorca (l’equivalent a la Diputació provincial) i a la Guàrdia Civil que aturi les importacions. El diputat socialista Cosme Bonet assegura a El Mundo que en l’operació “Sabadell només fa d’intermediari però no sabem d’on venen als residus”. Per la seva part, el PSM (Partit Socialiste de Mallorca) demana la dimissió de la consellera insular de Medi Ambient.

També grups ecologistes com el GOB denuncien la manca de transparència en tota l’operació. De fet, el passat divendres els residus van arribar a la planta de forma gairebé clandestina perquè es van extremar les precaucions davant la por a un sabotatge per part de grups ecologistes.

Foto portada: Planta incineradora de Son Reus. Autor: TIRME.

Comments are closed.