Sabadell encara té 18 escoles i 4 instituts amb plaques de fibrociment

Foto portada: l'escola Roureda, aquest dimecres. Autor: J.d.A.

El sindicat Comissions Obreres denuncia que hi ha una gairebé mig centenar de centres educatius del Vallès Occidental que encara tenen plaques de fibrociment (popularment conegudes com uralites) a les cobertes, els gimnasos, les canonades o els porxos de les escoles i instituts. La meitat estan a Sabadell, segons dades a les quals ha tingut accés iSabadell.

Segons dades del sindicat Comissions Obreres en base a informacions del propi departament d’Ensenyament, hi ha 38 escoles, set instituts i una escola oficial d’idiomes amb fibrociment als municipis del Vallès Occidental:

  • Dels set instituts, quatre estan situats a Sabadell: l’IES Castellarnau, l’IES Sabadell i l’IES Escola Industrial tenen fibrociment a la coberta de l’edifici. I l’IES Ribot i Serra té canonades d’aigua amb fibrociment.
  • I de les 38 escoles amb fibrociment al Vallès Occidental, 18 estan situades a Sabadell: la majoria tenen la coberta amb uralita (Agnès Armengol, Alcalde Marcet, Arraona, Calvet d’Estrella, Can Deu, Espronceda, Floresta, Joan Maragall, Joan Montllor, Sallarés i Pla, Juan Ramón Jiménez, la Romànica, Pau Casals, Ribatallada i Samuntada). L’escola Roureda té la coberta de l’edifici i a més el porxo de fibrociment. La relació també inclou l’escola d’adults de la Creu de Barberà i l’escola d’educació especial Franscec Bellapart.

El sindicat es mostra preocupat pels efectes en la salut que pugui causar la presènca de fibrociment als centres educatius. Tot i que la sola presència del fibrociment no és perillosa, sí ho és la inhalació de partícules d’amiant, un fet que es produeix si es trenquen o deterioren les uralites. Segons CC.OO pel curs 2016-2017 només estan previstes actuacions a dos centres vallesans. Un d’ells és l’IES Castellarnau.

A aquest ritme trigarem 40 anys en substituir totes les plaques a tots els centres educatius afectats. Recordem que l’amiant és una substància confirmada per l’OMS com a cancerígena del primer grup en humans, és a dir: que pot produir càncer amb independència de la quantitat a què s’està exposat […] el departament d’Educació [sic] ha de prendre les iniciatives adequades per garantir la salut de tota la comunitat educativa, tal i com ja s’està fent a altres comunitats”, assseguren.

Es calcula que substituir un metre quadrat de fibrociment té un cost de 200 euros (ho fan empreses especialitzades) i que al Vallès caldria un pressupost de nou milions d’euros per retirar tot l’amiant encara present a les escoles i instituts públics.

Foto portada: l’escola Roureda, aquest dimecres. Autor: J.d.A.

, , ,

Els comentaris estan tancats.