Foto. José Fernández

Confusió sobre la prestació sanitària als sense papers

  • L’Entesa es mostra totalment contrària a eliminar la cobertura sanitària basica als irregulars.

  • El PP: “és indignant que es digui que es deixa morir als immigrants al carrer”.

A mesura que van passant els dies des de l’aprovació el passat 20 d’abril d’un decret del govern central per establir mesures que redueixen la despesa sanitària, enlloc d’aclarar les propostes, el que va pujant és la confusió. Augmenten les crítiques a un decret que des de les entitats cíviques i progressistes asseguren que restingreix l’atenció mèdica a les persones sense papers. Per la seva part, el PP assegura que no es desatèn ningú.

El portaveu popular a Sabadell, Esteban Gesa, defineix com “una mesura lògica i justa” que s’ampliin les exigències per tenir la tarjeta sanitària europea com estableix el decret del 20 d’abril. “Hem de ser conscients que hem de posar un límit a la prestació de serveis a aquest col·lectiu, de més de mig milió de persones” diu Gesa en relació a les persones residents a l’estat en situació irregular. Gesa assegura que la prestació a urgències es seguirà donant i que els menors i les embarassades tindran assistència sanitària en tots els casos. “Així que no es deixarà morir a ningú com demogògicament s’està escoltant”, assegura.

Grup Municipal Partit Popular
Els regidors del PP Vega, Gesa i Pans, en un ple. Foto: J.d.A

En aquest sentit, el portaveu del PP de Sabadell assegura que el millor és que les persones sense papers agafin el camí de tornada als seus països:

Per desgràcia, no hi ha diners, no hi ha possibilitats de mantenir els serveis i les prestacions com fins ara. El més just és facilitar el retorn als seus països d’origen on tenen el seu arrelament i la seva família. Perquè, per ara desgraciadament, a Espanya ja no podem oferir la vida que venen a buscar”.

D’altra banda, el portaveu popular quantifica en 917 milions d’euros el que costa l’anomenat turisme sanitari de ciutadans europeus que fan ús de la sanitat espanyola.

L’Entesa defineix la mesura com “el món al revés”

D’altra banda, l’Entesa per Sabadell es mostra contrària a limitar les prestacions sanitàries a les persones irregulars. “Defensem la cobertura sanitària universal com un dret per a totes les persones”, asseguren des de la formació. L’Entesa recorda diversos estudis que demostren que la població immigrant utilitza menys la sanitat pública que l’autòctona (en part, perquè bona part dels nouvinguts són joves):

Estem assistint a un món al revés. En una situació de màxima vulnerabilitat d’un nombrós sector de la població en un greu context de crisi, generada per la mala gestió dels estaments econòmics i polítics, l’Estat, que hauria de cobrir les necessitats de la població, es dedica a criminalitzar i culpabilitzar a col·lectius específics i a rescatar la banca a costa de la salut de les persones”, assegura en un comunicat.

L’Entesa demana que es derogui aquest decret, sigui aplicat o no a Catalunya. D’altra banda, entitats com el Servei Ciutadà d’Acolliment a l’Immigrant (SCAI),  l’oenegé Justícia i Pau o Càritas s’han mostrat contràries a aquesta mesura del govern central.

A voltes amb la tarjeta sanitària

Fins ara, i des de fa més d’una dècada, per tenir la tarjeta sanitària era suficient amb estar empadronat a un municipi. Es partia de la base que la sanitat era un dret universal per a tothom, estigués en la situació legal en la que estigués. Fa dos anys, l’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal, va proposar limitar l’empadronament als immigrants en situació irregular, una mesura que va haver de guardar al calaix davant l’oposició, en aquell moment, dels governs català i espanyol.

Grup Municipal de l'Entesa per Sabadell
Els dos regidors de l'Entesa, Juli Moltò i Vírginia Domínguez. Foto: Entesa.

Ara, s’arribarà a una situació similar, però ampliada a tots i cadascun dels municipis de l’Estat. A partir d’agost no es faran tarjetes sanitàries a irregulars, tot i que, segons alguns articles periodístics apareguts els últims dies, hi ha municipis on ja no es donen, com Salt (Girona).

A Espanya hi ha 5,7 milions d’estrangers, 5,2 en situació legal i 500.000 en situació irregular.

Comments are closed.