Els dies 27 i 28 d’octubre, la ciutat de Sabadell va acollir la 13a jornada científica INMA, un projecte que està fet un seguiment del desenvolupament alguns nens i nenes de diferents situacions geogràfiques espanyoles des de la seva gestació i durant tot el seu creixement.
L’any 2004 Sabadell es va iniciar com a una de les set cohorts geogràfiques d’Espanya del projecte INMA. L’observació científica, realitzada per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), va prendre una primera presa de contacte amb els nens quan les mares estaven en un estat de 12 setmanes de gestació. Així, els embrions van començar a donar informació des de d’abans de néixer. A dia d’avui l’anàlisi d’aquests, ha permès a la comunitat científica realitzar més de 340 articles sobre els efectes de les exposicions mediambientals.
Inicialment el projecte INMA va començar amb una sola línia d’investigació, mentre que ara ja en segueix diverses com la salut respiratòria, la salut mental o l’obesitat. Mitjançant l’anàlisi de la contaminació de l’aire, l’aigua, el tabac, els pesticides, els contaminants de la dieta o determinats medicaments i els diferents hàbits dels nens s’ha pogut arribar a diverses conclusions.
Investigació
Durant la uns 70 científics s’han reunit per compartir i debatre els resultats obtinguts en les set cohorts que hi ha repartides pel país. Fins al moment, conclusions com que la contaminació de l’aire afecta el desenvolupament del fetus, el tabaquisme passiu s’associa amb un major risc de futurs problemes respiratoris en els nens o fins i tot l’increment dels símptomes de la hiperactivitat i l’autisme amb l’exposició prenatal al paracetamol.
Un dels temes que actualment afecten més als infants és l’obesitat, a la cohort de Sabadell d’uns 550 nens als quals s’està fent el seguiment, un 35 per cent d’aquests tenen principis d’obesitat. Això és a causa dels nous hàbits que hi ha actualment. A l’hora d’anar a l’escola, avui en dia els nens no fan el camí sols i perden el fet de jugar saltar i córrer. També trobem una generació de nens que viuen en els edificis, això ho hem pogut detectar gràcies als nivells de vitamina D, que obtenim amb l’exposició solar”, ha explicat un dels investigadors de l’ISGlobal, Jordi Sunyer.
El regidor de Salut, Ramon Vidal, ha manifestat que “des de l’Ajuntament prenem nota dels resultats per millorar la ciutat, com és el cas del pla de sanejament de l’aire i la incorporació de nous autobusos que no contaminin tant l’ambient”. Una de les mares que ha participat en el projecte, Eulàlia Valls, hi va entrar a l’hora de tenir el seu tercer fill, el Martí.
Una amiga meva, la Sílvia, era una investigadora del projecte i me’n va parlar. Vaig pensar que podia ser interessant participar-hi” ha explicat Valls.
D’altra banda el Martí ha explicat en què ha consistit el que ha anat fent pel projecte, “alguns dels exàmens consistien a mesurar-nos, pesar-nos i fins i tot alguns problemes matemàtics. Fins ara també portava un mòbil en una ronyonera que em registrava l’activitat física i un altre nen de l’escola, que també hi participa, portava una motxilla per mesurar la contaminació de l’aire”. “Els resultats ens serveixen per saber en el que hem de millorar” ha afegit Valls.