Tots els CAPs disposaran d’un equip especialitzat en salut mental aquest any

El Departament de Salut contractarà 650 nous professionals que s’incorporaran a diversos programes per poder millorar la detecció i el tractament de les persones que estan afectades per algun tipus de trastorn. 200 d’aquests professionals, psiquiatres, psicòlegs o infermers, permetran que des d’aquest any tots els CAPs catalans disposin d’un equip d’atenció a la salut mental, per als casos més lleus.

175 professionals més s’han contractat per a l’atenció dels trastorns més greus mentre que la resta atendran altres programes o iniciatives de caire comunitari. L’objectiu d’aquest canvi de model, que recupera els plans del 2007, és poder detectar precoçment qualsevol inici de trastorn, reduir la medicalització i evitar hospitalitzacions.

 

El secretari general del departament en funcions i director del CatSalut, David Elvira, ha defensat aquest dijous que Catalunya és ”un referent ” en el model d’atenció comunitària i que cal seguir-hi apostant per millorar l’atenció de la salut mental, tenint en compte que una de cada quatre persones patirà algun trastorn al llarg de la seva vida. Elvira ha recordat que la salut mental va rebre un impuls de 70 milions d’euros de pessupost el 2017 i que s’intentava solucionar així el dèficit històric en aquest àmbit.




Elvira també ha destacat que les darreres dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) demostren que la salut mental també té un ingredient econòmic important i que, per tant, en els entorns més desfavorits es donen més trastorns mentals, un fet que corrobora que les persones amb ingressos molt baixos consulten la primària per un problema d’aquest tipus 2,2 vegades més que la resta de la població. A més, la probabilitat de patir trastorns en les persones de classe baixa és doble.

Foto portada: el CAP Concòrdia, fa un temps. Autor: Dihör. 

Comments are closed.