Foto portada: begudes alcohòliques, en un local.

Tres de quatre joves de 16 anys a Sabadell ha consumit alcohol algun cop

  • La meitat dels joves fumadors concentren el consum el cap de setmana.

  • Un 14 per cent de nois i un 8 per cent de noies han fumat cànnabis.

Tres de cada quatre alumnes de quart d’ESO a Sabadell ha consumit algun cop l’alcohol. Més de la meitat ha fumat tabac i un de cada deu joves ha provat el cànnabis. Les xifres es deriven d’una enquesta sanitària presentada en el marc de la nova campanya municipal ‘De què parlem quan parlem de drogues’.

Dels resultats de l’estudi es deriva que tres de cada quatre joves de 15/16 anys ja s’han iniciat en el consum d’alcohol. Quan el consumeixen? Habitualment en discoteques, bars o festes amb amics (el 72,1 per cent), en festes familiars (el 50 per cent), sobretot durant el cap de setmana (el 48 per cent). Només un de cada 100 nois enquestats, cap noia, assegura que beu de dilluns a divendres. “Els consums de risc estan a les borratxeres i les fartaneres”, precisa el regidor de Salut, Ramón Vidal (Unitat pel Canvi).  Sis de cada 10 noies i el 54 per cent de nois s’han emborratxat algun cop mentre que el 40 per cent dels enquestats ha begut algun cop quatre begudes o més seguides.

L’alcohol és la principal causa d’inici de tractaments en centres especialitzats en drogodependències i addicions i està a la base de problemàtiques com la violència o assetjament sexual, els accidents de trànsit, les malalties hepàtiques o respiratòries”, recorda Vidal. “L’alcohol, el tabac i altres medicaments es perceben com inofensius, estan al nostre abast, i no és així”, manté Vidal.

Pel que fa al tabac, més de la meitat d’enquestats han fumat algun cop. En aquest cas, consumeixen més les noies (un 53,4 per cent han fumat algun cop) contra el 50,1 per cent de nois. Un de cada 10 joves que han fumat algun cop ho fan cada dia, però la majoria, un de cada quatre fumadors, concentra el consum al cap de setmana.

Pla de drogues
Un moment de la presentació de la campanya. Autor: David B.

En quant al cànnabis (haixix i marihuana), el 11 per cent dels enquestats l’ha provat. D’entre els que ho reconeixen, un 25 per cent fuma cada dia, un 17 per cent ho va fer el darrer mes, un 24 per cent en els darrers 12 mesos i un 35 per cent alguna vegada a la seva vida. El 4 per cent dels enquestats ha pres alguna vegada hipnosedants sense prescripció mèdica. “Després de totes les dades, que són ben clares, cal afrontar el problema, parlar de forma oberta i intervenir-hi de forma directa tant en l’àmbit educatiu com de campanyes. Cal millorar la prevenció amb sentit crític”, segueix Vidal.

Els resultats s’han donat a conèixer en l’inici de la campanya municipal ‘De què parlem quan parlem de drogues’, que s’allargarà fins el 23 de març. En aquest sentit, es fa una gimcana als instituts amb dues hores de durada que ofereix informació general sobre les drogues, tot explicant-ne els mites i creences més estesos. El 2 de març es farà una sessió informativa per a pares i mares a la biblioteca de Ponent. El 6 de març s’inaugura una exposició interactiva sobre les conductes de risc. També s’ofereixen tallers, sessions per a docents i un cinefòrum als centres educatius interessats. Es preveu arribar a un miler d’alumnes de quart de secundària.

Anem a explicar-nos als joves, ja que és el col·lectiu amb qui més hem d’estar alerta. Insistim molt a la part de formació, l’apoderament i la capacitat de prendre decisions”, ha insistit la regidora de Drets Civils, Míriam Ferràndiz (Crida).

Ferràndiz assegura que es vol potenciar la capacitat d’autonomia dels joves a l’hora de decidir, ja que estan condicionats per la “pressió del grup” o de la publicitat a l’hora de consumir. “Sovint és difícil que vagin contra el que digui la resta de membres del grup”, rebla la regidora. La campanya s’ha llençat també mitjançant un vídeo promocional, que han enregistrat i editat joves que es formen al Vapor Llonch.

L’enquesta

L’enquesta es va dur a terme a una trentena de centres educatius tant públics com privats. Es va escollir un grup de quart d’ESO per institut i en total la van respondre 561 joves. Segons el consistori, el marge de confiança és del 95 per cent.

Foto portada: begudes alcohòliques, en un local.

Comments are closed.