Cuina Taulí. Autor: David B.

Un dia a la cuina de l’hospital Taulí: 2.500 menús diaris

El soterrani de l’Hospital Parc Taulí és un autèntic bullidor d’anades i vingudes d’infermers, metges i demés treballadors. Aquest és també l’espai on es troben els 1.546 metres quadrats de la cuina del Parc Taulí, on l’any passat es van elaborar 227.945 pensions completes (comptant com a pensió completa quatre àpats; esmorzar, dinar, berenar i sopar).

A la nova cuina central que es va inaugurar el 6 d’octubre de l’any 2014 hi treballen 72 persones en tres torns (45 treballadors diaris). S’elaboren cada dia més de 2.100 àpats amb 30 dietes diferents pels malalts hospitalitzats al propi hospital Parc Taulí, al Centenari, l’Albada i als hospitals de dia de psiquiatria. La mateixa cuina elabora també més de 400 menús diaris pel menjador laboral de l’hospital, situat a la mateixa planta de l’edifici. A partir del proper dia 1 d’abril el servei d’alimentació assumirà també la cuina de l’edifici de Gent Gran (l’antic hospital Nen Jesús, a Ca n’Oriac).

La cap del servei d’alimentació de l’Hospital Taulí, Encarnación Escudero, explica que “el servei de cuina depèn de la direcció d’Economia i Serveis, i és un sistema d’autogestió on tots som treballadors del Taulí”.

Nosaltres comprem el què necessitem i no hem d’obtenir beneficis. El què ens diferència d’altres hospitals és que fem un menjar molt casolà amb una cuina molt de mercat”, assegura Escudero.

Per elaborar els menús, els responsables del servei juntament amb l’equip de dietistes del servei d’alimentació elaboren a l’estiu quins seran els menús que se serviran durant l’hivern i a l’hivern elaboren quin tipus de menú se servirà per a la temporada de primavera i estiu. Un cop fetes les previsions dels menús es duu a terme un concurs públic per escollir els proveïdors que subministraran els aliments.

Cuina Hospital Taulí
Espai on es preparen les safates amb els menús pels pacients. Autor: David B.

Els menjars que es serveixen als pacients s’elaboren amb la tècnica anomenada línia freda. Aquesta tècnica permet cuinar els aliments un dia per l’altre. Primer es cuinen els aliments i després es baixa la seva temperatura en un abatedor de temperatura fins arribar als quatre graus. Un cop els plats han arribat a aquesta temperatura es reserven en una càmera de productes acabats, conservant-los fins el moment de servir-los a les respectives plantes. El repartiment es fa a traves d’uns carretons refrigerats que mantenen constant la temperatura, i que de forma programada comencen a escalfar els plats abans de servir-los a cada pacient.

Aquest sistema de línia freda és el que s’està instaurant als grans hospitals d’Europa, i que en breu serà normatiu a Espanya. Permet un sistema més fàcil de gestió d’una cuina, fa que els menjars no es contaminin i permet cuinar de forma tradicional”, apunta Escudero.

Dietistes, caps de cuina, cuiners i ajudants de cuina estan sensibilitzats amb els productes que poden causar algun tipus d’al·lèrgia als pacients i elaboren tots els plats seguint de forma escrupolosa les fitxes tècniques de cadascuna de les elaboracions, “sense passar-se ni un pèl”.

“Si és bo pels malalts, és bo per a nosaltres”

La cap del servei d’alimentació assegura que “procurem que el menjar que adquirim sigui de molt bona qualitat, amb productes de proximitat, amb carns i pollastres frescos. En canvi tot el peix que cuinem és congelat degut al problema amb l’anisakis. El menjar que fem pels malalts és el mateix que es serveix al menjador dels treballadors. Si és bo pels malalts també és bo per a nosaltres”, conclou. “Els treballadors del servei d’alimentació de l’Hospital Taulí estan molt conscienciats en que són una part important en la recuperació dels malalts hospitalitzats i vetllen dia a dia per millorar-los la salut a través d’una correcta i acurada alimentació”.

Visitar la cuina

Perquè els ciutadans puguin veure com es treballa a la cuina de l’hospital sabadellenc, s’han organitzat unes jornades de portes obertes, els dimecres de 10 a 11 del matí. Per poder participar en una de les visites cal fer reserva prèvia mitjançant el correu electrònic visitescuina@tauli.cat o bé a través del telèfon 937 458 392.

Comments are closed.