Foto portada: els jutjats de Sabadell. Autor: J.d.A.

Un jutjat de Sabadell dictamina que la clàusula de venciment anticipat de les hipoteques és abusiva

  • Aturada l’execució hipotecària a una família nombrosa que va acumular alguns impagaments.

  • El BBVA els reclamava 188.154 euros per executar una hipoteca signada l’any 2007 per 208.000 euros.

El jutjat de primera instancia número 5 de Sabadell ha frenat l’execució d’una hipoteca del BBVA a una família nombrosa de la ciutat per la clàusula de venciment anticipat, que considera abusiva i en extensió, nul·la. Una clàusula present a la majoria d’hipoteques. La interlocutòria és del 15 de desembre de l’any passat.

La interlocutòria permet arxivar el procés d’execució hipotecària iniciat pel BBVA contra un matrimoni de Sabadell. Van signar la hipoteca l’any 2007 per uns 208.000 euros i en l’actualitat pagaven 917,29 euros mensuals. La dona estava a l’atur i l’home va ser acomiadat de la seva feina. Davant l’impagament de les quotes, l’entitat financera els reclamava 188.154 euros més els interessos de demora emparant-se en la clàusula de venciment anticipat. L’advocat Ferran Teva, de Teva Mont Advocats, manté que “el 100 per cent de les hipoteques contempla la clàusula de venciment anticipat, que significa que al mínim incompliment de pagament (a falta de només tres mensualitats) el banc pot reclamar la totalitat de l’import de la hipoteca”.

Els magistrats declaren ara la clàusula de venciment anticipat com a abusiva, anul·lant la reclamació del BBVA per impagament. La interlocutòria, que es basa en els criteris recents de les seccions de l’Audiència Provincial de Barcelona, obre una via en les anomenades clàusules abusives que bona part de la banca ha introduït en els contractes hipotecaris. A les clàusules sòl, invalidades per la Unió Europea, se li sumen les reclamacions per les despeses de constitució de les hipoteques, també en qüestió, i ara la clàusula de venciment anticipat.

Dació en pagament

Segons els advocats, ara el banc es posarà en contacte amb ells per proposar la dació en pagament, ja que és el que acostuma a fer-se en aquests casos. És a dir, la família saldarà el seu deute amb l’entrega del pis. “Amb aquest tipus de resolucions obliguem els bancs a seure a la taula”, finalitza l’advocat.

Foto portada: façana dels jutjats de Sabadell, en una imatge d’arxiu. Autor: J.d.A. 

One Comment