Un portal permet preguntar sobre les despeses de l’Ajuntament o el Taulí

  • L’Observatori Ciutadà Municipal de Sabadell vol lluitar contra “l’opacitat” administrativa.

  • La iniciativa es presenta aquest divendres (19 hores) al barri de Torreguitart.

Burgos, Terrassa, Girona, Castelldefels i Moià. I ara Sabadell. Són els sis municipis amb Observatori Ciutadà Municipal. Una eina coordinada per ciutadans implicats per exigir transparència a les administracions que permet fer preguntes, per exemple, a l’Ajuntament o al Taulí. A Sabadell es presenta aquest divendres a l’associació de veïns de Torreguitart (19 hores).

L’Observatori Ciutadà de Sabadell compta amb el suport de la Plataforma de l’Auditoria Ciutadana del Deute (PACD). Mantenen que volen “lluitar contra l’opacitat per fomentar la participació des de les nostres administracions més properes potenciant l’exercici del dret a petició dels ciutadans”. Per exemple, a Girona pregunten sobre com s’han invertit els milers d’euros en el festival ‘Temps de flors’ o volen saber amb quins bancs i a quin tipus d’interès treballa el consistori.

En el fons, l’OCM vol interactuar amb l’Ajuntament o altres ens, com la Corporació Sanitària Parc Taulí per extreure dades i fiscalitzar els comptes, fent-los transparents. Segons asseguren, qualsevol ciutadà podrà enviar una instància a l’administració local i fer-la pública com també es faran públiques les respostes de l’adminsitració, potenciant el control des de la base. L’auditoria ciutadana agafarà forma des de la informació econòmica bàsica (el pressupost i les seves liquidacions) i després amb les preguntes i respostes enviades a l’administració.

Les administracions públiques espanyoles no tenen un nivell de transparència suficient: les nostres administracions són opaques i ho confirmen els rànquings internacionals. No entenem que ens ofereixin menys informació que la que tenim en un tiquet de compra. És dret i obligació de la ciutadania que s’obri la caixa negra de les administracions i la informació de les administracions que és d’interès públic estigui a disposició de la ciutadania i de forma transparent i accessible. Des dels OCM s’està treballant en això i s’han aconseguit fer públics els pressupostos ordinaris de diversos municipis”, asseguren.

L’Observatori és accesible des de la web de l’Observatori Ciutadà Municipal de Sabadell. La web està feta en diferents idiomes i codi lliure. De moment, a Sabadell només s’han fet consultes de prova. També hi ha un compte de Twitter de l’OCMS i una pàgina de Facebook.

Ara mateix s’estan creant diversos Observatoris Ciutadans Municipals. Els seus impulsors calculen que a finals d’any podria haver-hi una vuitantena. Caldrà veure fins a quin punt responen les administracions. De moment, els precedents no són gaire positius. En un article a Público, un dels impulsors dels observatoris, l’economista Rosendo Torrent assegura que “alguns ajuntaments pretenen restar importància al que fem pero a la que reconeixen a un membre de l’OCM de seguida es posen mans a l’obra, perquè saben que tenim la llei a la mà”.

Vídeo explicatiu sobre els OCM

Comments are closed.