Foto portada: una ciutadana, durant la jornada d'aquest divendres. Autor: J.d.A.

Unes 50 persones prenen part a la jornada per mantenir els plançons reforestats al bosc de Can Deu

Reforestar no és només plantar un arbre sinó aportar-li el seguiment necessari durant els primers anys per garantir el seu futur. Sota aquest criteri, aquest diumenge s’ha celebrat la primera de les quatre jornades ciutadanes pel manteniment de les zones reforestades al bosc de Can Deu.

L’estimat bosc de Can Deu va perdre bona part dels seus arbres al desembre de 2014. Els seus propietaris en base a criteris tècnics han optat per la regeneració natural del bosc després de la tragèdia. Però en quatre punts s’ha optat per reforestar. Es tracta d’accessos al bosc de Can Deu: l’aparcament de la carretera de Matadepera, l’ermita de Sant Julià d’Altura i dos punts propers al barri: el més proper a la masia de Can Deu i l’anomenat sector de Vallerhermoso.

Si no pots veure les fotos, fes-ho a Flickr: ‘Jornada manteniment reforestació bosc de Can Deu‘. El text segueix a sota.

Fa tres mesos es van fer quatre jornades de reforestació popular, amb gran resposta ciutadana. Ara es demana la col·laboració per mantenir les zones reforestades. Es fan quatre jornades de nou, començant aquest diumenge pel sector de Vallehermoso. Hi han pres part unes 50 persones quan es preveia la participació d’un centenar llarg de ciutadans. La gran majoria ja van participar en la replantació. La participació ha estat més modesta ara, però els gestors del bosc ja entenen que amb el bon temps la gent marxa, i que a més plantar un arbre té més atractiu que netejar herbes i regar el plançó.




Sigui com sigui, aquesta darrera tasca és important, ja que s’estima que tres de cada 10 plançons no superaran els primers tres o quatre anys de vida. Així la jornada de manteniment vol increment les possibilitats d’èxit de la reforestació, regant els arbres plantats, traient les herbes dels clots per reduir la competència, estassant els esbarzers i si cal refent els clots per assegurar que retenen l’aigua. Un tècnic de l’Espai Natura ha recomptat els plançons morts, que seran reposats el proper hivern. Però les expectatives són bones: els exemplars han arrelat bé en la seva majoria i, a més, aquesta primavera ha estat ortodoxa: amb pluges sovint i temperatures suaus. L’hivern passat es van plantar 5.400 exemplars de pi blanc, alzina i pi pinyer. I hi van prendre part més de 1.200 persones.

Com participar-hi?

L’activitat de manteniment es repetirà els dies 5, 12 i 19 de juny. L’acció està oberta a la ciutadania que s’inscrigui enviant un correu electrònic a l’adreça espainatura@fundaciosabadell.cat indicant el seu nom i cognoms, el dia que volen participar, l’edat i un telèfon de contacte.

Foto portada: una ciutadana, durant la jornada d’aquest divendres. Autor: J.d.A.

Comments are closed.