Foto portada: exterior del castell de Can Feu, també anomenat Torre d'en Feu. Autor: David B.

Què fer amb el castell de Can Feu?

El castell de Can Feu i el seu jardí romàntic cauen a trossos. El somni construït (sense acabar del tot) en una juguesca pel ric noble Josep Nicolau d’Olzina té visos d’ensorrament si no s’hi posa remei sense gaire dilació. El castell, també anomenat Torre d’en Feu, i la seva decadència, és porta d’entrada a Sabadell via FGC i una de les postals més reconegudes de la ciutat. No fa gaire, l’alcaldessa va reconèixer que en enquestes telefòniques el Castell de Can Feu és el segon element més reconegut de Sabadell. Només queda per darrera de la Torre de l’Aigua. Però què es pot fer a la torre? Què cal fer amb el castell? La carpeta fa anys que ronda pels despatxos municipals sense gran resposta. 

L’any 2018 va passar a ser propietat municipal. L’Ajuntament se’l va quedar per un mòdic preu comprant-lo a l’empresa Mas Duran SL. Però va adquirir, se sabia, un mort. La conservació ara és responsabilitat municipal. Només evitar que s’ensorri ja comporta mig milió d’euros en dos anys. Consolidar-ne l’estructura ascendeix la factura a 3,5 milions. 

I rehabilitar el castell té un cost milionari. En aquests tres anys, han sortit algunes propostes. Els pressupostos participatius del quatripartit van reservar 100.000 euros per fer les primeres passes de recuperació dels jardins. Però la xifra era tan modesta que no donava ni per fer les excavacions arqueològiques, que no s’han dut a terme. 

L’única proposta global és la municipal, que espera que caiguin euros de Brussel·les a través dels fons Next Generation. L’Ajuntament demana diners per convertir el castell, i els jardins, en un centre de formació en l’agricultura ecològica. Una extensió del Vapor Llonch per formar jardiners, gestors de boscos, agricultors, amb hivernacles, aules de formació i una recuperació íntegre del conjunt: més de 16.000 metres quadrats. La factura total pujaria prop dels 10 milions. Però Europa en pagaria una bona part.

És el clau ardent per evitar que caigui, per exemple, la icònica torre del castell. El temps corre: segons un Treball de Final de Màster de la jove sabadellenca Paula Solé, la data sense retorn per la torre i alguns sostres pot ser 2026. L’Assocació Cultural Can Feu apreta i fiscalitza però no seria el primer cop que el patrimoni municipal s’esmicola sense posar-hi remei abans.  

COMPRA L’ANUARI!

Aquest és un dels continguts que podeu trobar a l’Especial 10 anys, la publicació en paper d’un centenar de pàgines que repassa l’evolució de Sabadell, del diari digital iSabadell i de l’ofici del periodisme que hem editat amb motiu del nostre desè aniversari. La venem conjuntament amb l’Anuari 2021, que repassa els principals fets informatius de l’any passat a la ciutat, i que inclou un dossier central de 50 pàgines sobre Els feliços anys 90 a Sabadell.

FES-TE SUBSCRIPTOR !

Si voleu comprar les publicacions, ho podeu fer online (compra aquí) i si ho voleu fer en una llibreria o quiosc també les trobareu als següents punts de venda. Us estarem molt agraïts. I si voleu portar més enllà el vostre compromís amb el nostre periodisme, podeu fer-vos subscriptors de iSabadell per 50 euros a l’any. Feu-ho AQUI: ‘Subscriptors‘.

Més informació:

Foto portada: exterior del castell de Can Feu, també anomenat Torre d’en Feu. Autor: David B.

Comments are closed.