Quanta desigualtat pot suportar Sabadell?

En una ciutat on més de la meitat de pams de terreny es van construir, si no autoconstruir, en 25 anys, les desigualtats són fundacionals. El Camino Negro, que havien d’agafar els veïns del sud per anar a les fàbriques (negre per manca de llum però també per manca de seguretat i barra lliure d’agressions sexuals), i el Aquí acaba Sabadell y empieza Can Oriach van quallar arreu en l’expressió Voy a Sabadell quan els veïns de les perifèries anaven al Centre. En paral·lel, i en honor a la veritat, els del centre no baixaven mai si no era obligat, és a dir per treballar.

Més de 40 anys després de la democràcia municipal, i milions d’euros d’inversions per cosir i recosir la ciutat, les barreres s’han esvaït però no eliminat. La dualitat segueix. Sabadell és una ciutat sense grans rendes mitjanes. Però hi ha diferències grans. Se sap. Clar que sí. És nou? No. Però en els darrers anys les dades ho han constatat com mai. Una estadística de l’INE del 2019 va lligar dades d’hisenda amb el cens a tota Espanya per primer cop. Resultat: un resident a la zona més benestant té quatre vegades més ingressos que un resident a la zona més modesta. La segregació escolar és una altra cara de la mateixa moneda. Sabadell hi és al podi, el tercer municipi amb més segregació escolar a l’etapa primària, segons un informe del Síndic de Greuges del 2016.

L’escola pública triplica en nombre els alumnes estrangers a la concertada, que no es responsabilitza d’acollir l’alumnat “socialment desfavorit”, segons el Síndic, que també acusa els ajuntaments de manca d’acció. Manlleu, Olot, Mataró o Vic, amb més alumnat estranger que Sabadell, tenen menys segregació escolar que Sabadell, Cerdanyola o Terrassa.

Un altre exemple: un estudi municipal de l’any 2019 va constatar diferències a l’hora de marxar de vacances. Més de la meitat de residents al districte 7 no van desconnectar de la ciutat ni una setmana a l’any. Tres de cada quatre veïns dels districte 1 i 4 sí ho feien. L’estudi no entrava en el número de vacances o escapades a l’any. Les desigualtats internes a Sabadell fa generacions que no generen alarma a l’opinió pública. Estan tan interioritzades que ja ni sorprenen.

COMPRA L’ANUARI!

Aquest és un dels continguts que podeu trobar a l’Especial 10 anys, la publicació en paper d’un centenar de pàgines que repassa l’evolució de Sabadell, del diari digital iSabadell i de l’ofici del periodisme que hem editat amb motiu del nostre desè aniversari. La venem conjuntament amb l’Anuari 2021, que repassa els principals fets informatius de l’any passat a la ciutat, i que inclou un dossier central de 50 pàgines sobre Els feliços anys 90 a Sabadell.

FES-TE SUBSCRIPTOR !

Si voleu comprar les publicacions, ho podeu fer online (compra aquí) i si ho voleu fer en una llibreria o quiosc també les trobareu als següents punts de venda. Us estarem molt agraïts. I si voleu portar més enllà el vostre compromís amb el nostre periodisme, podeu fer-vos subscriptors de iSabadell per 50 euros a l’any. Feu-ho AQUI: ‘Subscriptors‘.

Més informació:

Foto portada: cases de la part baixa de Torre-romeu. Autor: David B.

Comments are closed.