Presentació Sabadell Habitatge

Divergències sobre la utilitat de Sabadell Habitatge

L’ajuntament de Sabadell ha centralitzat l’atenció al ciutadà en relació a l’habitatge en una nova oficina, Sabadell Habitatge, situada a la primera planta del Despatx Lluch, al carrer de la Indústria. Sabadell Habitatge neix amb el repte d’afrontar els problemes de moltes famílies per pagar la seva hipoteca. La Plataforma d’Afectades per la Crisi i la Hipoteca a Sabadell defineix la nova oficina “com un pedàs” mentre que Iniciativa per Catalunya Verds assegura que “només agrupa serveis ja existents”.

Segons el consistori, Sabadell Habitatge aglutina les funcions que des de diferents departaments ja s’estan realitzant i n’afegeix d’altres que han sortit a la llum a causa de la crisi, com el problema dels desnonaments. Però també problemes per pagar les quotes de les comunitats de veïns o la manca de crèdit per accedir a un habitatge. El següent vídeo està creat per l’Ajuntament de Sabadell:

L’alcalde de la ciutat, Manuel Bustos, va assenyalar el dia de la presentació: “la proposta té la voluntat de donar servei a qui més malament ho està passant en aquests moments”. A Sabadell Habitatge hi treballen una desena de professionals i correspon a una finestreta única en temes d’habitatge.

300 famílies en risc de desnonament

Segons les dades que facilita el mateix ajuntament, durant l’any 2001 van passar pel servei Ofideute uns 300 casos amb problemes per pagar la seva hipoteca. Aquest servei assessora les persones en risc d’impagament de l’habitatge. La Plataforma d’Afectades per la Hipoteca i la Crisi a Sabadell assegura que reuneix cada dimecres en assemblea una cinquantena d’afectats. I diuen que malauradament cada vegada reben més incorporacions, segons el portaveu de la Plataforma, Oriol Sorolla.

La PAH: “L’Oficina és només un pedàs”

Sorolla assegura que l’obertura de l’oficina és un punt més dels que el consistori es va comprometre a fer el passat mes d’octubre, quan es va aprovar una moció sobre la problemàtica. “Però obrir l’oficina no és més que posar pedaços; el que falta és que l’ajuntament es posicioni de debò”. Segons Sorolla la moció contemplava més mesures “que no s’han acabat de complir”. Abans de valorar de forma positiva o negativa el nou servei, estan a l’expectativa del compliment de la moció. “Està clar que l’ajuntament publicita tot el que pot però caldrà més voluntat política i un posicionament clar del consistori davant dels bancs”. El més important en relació a l’Oficina, segons el portaveu, és “veure com serà l’atenció i si s’hi posaran amb totes les forces al nostre costat”.

ICV: és “l’enèsim engany de l’alcalde”

Qui ha criticat l’anunci de la nova oficina és el grup municipal d’Iniciativa per Catalunya Verds, amb dos regidors. Segons la portaveu ecosocialista, Carme Garcia, “el que han fet és agrupar diferents serveis que ja prestaven”, com l’Oficina d’Informació al Consumidor, el Pla de Barris, el Pla d’Habitatge o l’Ofideute. Per tant, segons Garcia, l’única diferència és que ara estan al mateix edifici”.

ICV considera que l’alcalde, Manuel Bustos, va anunciar que s’integraven els serveis socials, gent gran o joventut i que ha fet “l’enèsim engany”. A més, mostren el seu malestar per no haver rebut cap explicació ni presentació d’aquest nou servei.

Conveni amb Càrites per prevenir desnonaments

D’altra banda, el consistori ha signat aquest dilluns un conveni amb Càritas de Barcelona per prevenir els desnonaments i atendre les famílies que perdin l’habitatge.

conveni-càritas-1
El director de Càritas Barcelona, Jordi Roglà, amb l'alcalde, Manuel Bustos, i el tinent d'alcalde, Joan Manau.

L’entitat episcopal va posar en marxa el passat mes de setembre el Servei de Mediació de l’Habitatge per prevenir els desnonaments, que ha resolt de forma satisfactòria un centenar de casos i en tramita 200 més en l’actualitat. El Servei oferirà a Sabadell suport econòmic si es considera necessari i intervindrà de forma directa per tractar els problemes de les famílies amb dificultat per pagar els lloguers. També buscarà conjuntament amb el consistori habitatges de substitució si les famílies no poden mantenir els seus pisos.

La PAHCS assegura que el conveni amb Càritas no estava contemplat a la moció i que no en tenien constància. Eviten pronunciar-s’hi.

Comments are closed.