Seu central de l'antiga Caixa Sabadell, al carrer de Gràcia

Cinc preguntes i respostes sobre el BBVA i Unnim

  • El BBVA es queda Unnim per 1 euro amb ajudes de 953 milions.

  • Es reduiran oficines i personal. Preocupa l’Obra Social.

Finalment, després d’un llarg procés el Banc d’Espanya ha adjudicat Unnim (entitat resultant de la fusió entre les antigues Caixa Sabadell, Caixa Terrassa i Caixa Manlleu) al BBVA, que així es converteix ara en el primer banc estatal. El nou BBVA, fortament implantat a la ciutat, haurà d’afrontar en les properes setmanes i mesos diverses qüestions.

1. Perquè Unnim ha anat a parar al BBVA?

Perquè s’ha imposat a la subasta de l’entitat catalana. Segons s’ha publicat, el Fons de Restructuració Ordenada Bancària, ens públic que ha pilotat el procés, ha preferit el BBVA perquè era l’opció que demanava menys fons públics. BBVA s’ha imposat al Banco Popular, Ibercaja i el Banc Santander.

De retruc, s’ha convertit en la principal entitat bancària espanyola. Ha duplicat la seva quota de mercat a Catalunya, quedant només per darrera de La Caixa i Catalunya Caixa.

2. Quin preu paga el BBVA i quines ajudes ha tingut?

El BBVA es queda Unnim per un preu d’1 euro, la mateixa quantitat “simbòlica” que, per exemple, va afrontar el Sabadell per absorvir la Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM).

A més, rebrà ajudes del Fons de Garantia de Dipòsits per un total de 953 milions. D’altra banda, rebrà un segon suport: durant 10 anys, aquest fons assumirà el 80 per cent de les pèrdues que experimentin els valors associats a Unnim. S’estima que el Fons de Garantia hagi d’afrontar unos 2.000 milions d’euros durant aquests deu anys.

El BBVA calcula que l’any 2014 rebrà una rendibilitat de l’operació d’uns 100 milions anuals.

L'antiga Caixa Sabadell passa per turbulències. Autor: Toniu
L'antiga Caixa Sabadell ha passat per moltes turbulències. Autor: Toniu

3. Què serà de les oficines?

Un 30 per cent de les oficines seran tancades. L’entitat, en boca del seu director financer, Manuel González-Cid, assegura que volen evitar duplicitats.

Unnim tenia una xarxa de més de 550 oficines. Nou de cada deu estan a Catalunya. Per la seva part, el BBVA té 487 sucursals a Catalunya. De les més de 1.000 en total, en quedaran unes 700, segons les previsions del BBVA.

A Sabadell, segons la pròpia entitat, Unnim tenia 38 oficines. El BBVA, en canvi, té 16 oficines a la ciutat. Bona part d’elles hauran de tancar. L’operació d’absorció es completarà el primer trimestre de 2013.

4. Hi haurà acomiadaments?

Sí. El BBVA retallarà un 20 per cent de la seva plantilla a Catalunya. Unnim té una plantilla de més de 3.000 persones i el BBVA uns 3.300. En total, acomiadaran a dos de cada deu, més de 1.200 persones en total.

Segons un comunicat de l’agència de notícies Europa Press, els acomiadaments es faran a través de jubilacions i prejubilacions, i sobretot a empleats del banc d’origen basc, ja que la mitjana d’edat de la seva plantilla és més elevada que la d’Unnim.

5. Què sera de l’Obra Social?

Entre les principals preocupacions, es troba el futur de l’Obra Social de la caixa, és a dir, tots els programes culturals i de suport a persones o entitats que l’entitat prestava i que ara estan en qüestió. L’alcalde, Manuel Bustos, ha manifestat sovint la seva preocupació. Assegura que “els bancs han comprat part de la nostra història”. Però també altres formacions i entitats de la ciutat estan preocupats, com, per exemple ha fet aquest dijous mateix, l’Entesa per Sabadell.

A més, l’antiga Caixa Sabadell tenia importants elements patrimonials a la ciutat, com la seva seu històrica al carrer de Gràcia, l’Espai Cultura al carrer d’en Font, l’Espai Natura a Can Deu i algunes hectàrees de bosc a la zona.

Comments are closed.