CiU dóna la cara pels pressupostos de la Generalitat: “ara toca pagar deutes”

  • “Pagarem el que el tripartit va fer i no va pagar”, assegura el portaveu, Jordi Turull.

  • Hi ha inversions que costaran quatre vegades més del previst pel pagament d’interessos.

Conscients que els pressupostos de la Generalitat per l’any 2012 donen per poques alegries, els representants de la federació nacionalista els defensen com una eina per estabilitzar les finances catalanes. Segons el portaveu al Parlament, Jordi Turull, hi ha inversions a Sabadell que han multiplicat per 4 o 5 el seu cost degut al pagament a llarg termini.

És el cas del CAP Concòrdia, Gràcia o els CEIP Nostra Llar, Can Gambús o l’Escola Oficial d’Idiomes. Segons les dades facilitades per Turull, les escoles acabaran costant entre 15 i 20 milions d’euros cadascuna quan “un CEIP no val més de sis milions”. El complex central dels Mossos d’Esquadra costarà 141 milions d’euros i la comissaria local gairebé 27 milions. En total, només a la ciutat de Sabadell la Generalitat deu 258 milions per obres fetes amb anterioritat. Tot, segons Turull, per la forma de pagament del govern tripartit, que allargava molt els terminis. La conseqüència: que els interessos ascendien molt.

“Tenim pagaments pendents a Catalunya d’obres fetes i no pagades pel tripartit fins l’any 2045”, ha assenyalat Turull. Segons el portaveu, es recomana no pagar més del 15 per cent de l’obra pública amb aquest sistema, i el tripartit hauria arribat a xifres propers al 40 per cent.

“Els pressupostos per l’any 2012 no són fàcils però són els que toquen. Val la pena fer l’esforç ara perquè el 2013 i el 2014 comencem a fer noves obres i les poguem pagar perquè si seguíem en aquesta dinàmica de fer sense pagar ens anàvem pel pedregar”, ha dit.

Segons Turull, els pressuposts no són els més populars però estan destinats a “mantenir allò bàsic de l’estat del benestar”. Sense comptar l’àrea d’influència de Terrassa, al Vallès Occidental falten per pagar 538 milions i “pagarem el que alguns van fer i no van pagar”.

El portaveu nacionalista a l’ajuntament de Sabadell, Carles Rossinyol, ha assegurat que els pressupostos del govern català “no són els que voldríem però hem de ser conscients de les nostres possibilitats”.

Inversions a la ciutat

En aquest sentit, i partint de la restricció pressupostària, les inversions de la Generalitat a la ciutat per aquest 2012 es limitaran a alguns treballs a l’Hospital Taulí, la remodelació de blocs d’habitatges i l’escola La Trama. “Ara toca dir la veritat i ser realistes. Toca pagar deutes”, ha dit amb claredat Rossinyol.

Rossinyol, Turull i el regidor Toni Font, a la seu de CiU
Rossinyol, Turull i el regidor Toni Font, a la seu de CiU

Metro Sabadell

Pel que fa a les obres d’allargament dels Catalans a la ciutat, poques novetats. Segons Rossinyol, es manté el calendari d’obres amb la data del 2015 com a final d’obres. L’empresa pública GISA s’ha compromès a arreglar la superfície per posar a disposició de la ciutat els espais públics. Això sí, Rossinyol ha volgut posar l’obra com a exemple del que consideren mala pràctica de l’anterior govern:

És l’exemple d’inversió feta sense tenir el pressupost necessari. Es va començar sense tenir el finançament lligat i després, dels 141 milions executats només s’havien pagar 42. Això no passa a cap altra part civilitzada d’Europa”.

Rossinyol ha acabat assenyalant que un país no es pot permetre pagar cada dia sis milions d’euros en interessos. “Vivim per pagar interessos”, ha lamentat.

One Comment