Ple Municipal Sabadell Pla estalvi

El Ple sobre el pla d’estalvi es converteix en un plebiscit sobre l’època Bustos

  • El govern socialista tira endavant el pla d’estalvi amb l’únic suport del PP.

  • L’oposició carrega contra la gestió “irresponsable” i la “despesa sense control” del govern.

L’ajuntament de Sabadell ha aprovat aquest divendres el pla d’estalvi que ha d’enviar a Madrid. Amb aquest pla accedirà, amb condicions i supervisió del ministeri, a un crèdit que permeti pagar les factures pendents, que ascendeixen a 24,7 milions. Però més enllà del pla, que s’ha aprovat gràcias al suport del Partit Popular, l’oposició ha carregat tintes contra l’equip de govern que encapçala Manuel Bustos i governa Sabadell des del 1999. En canvi, el PSC s’ha mostrat orgullòs de la seva gestió.

El Ple municipal s’ha convocat a les 9 del matí de forma extraordinària. Un únic tema, l’aprovació del pla que ha de sanejar la liquiditat municipal. Cal aprovar-lo i preveure un estalvi d’uns cinc milions d’euros cada any per accedir al préstec que impulsa el ministeri d’Hisenda per pagar les factures.

El regidor d’Economia, Ramon Burguès, ha assenyalat que la situació que ha col·locat l’ajuntament de Sabadell a la mitjana alta dels morosos de Catalunya és “ben fàcil”. Producte de la crisi, han baixat els ingressos propis i les transferències que fa la Generalitat i l’Estat a l’ajuntament. En canvi, les despeses s’han incrementat. Aquest desfalc ha provocat problemes al consistori, que no ha pogut afrontar 25 milions d’euros en factures a proveidors.

Però l’oposició no veu tan clars aquests factors. El portaveu de Convergència i Unió, Carles Rossinyol, ha assegurat que l’ajuntament ha estirat més el braç que la màniga durant molts anys i ha lamentat que l’equip de govern no prengués mesures abans.

Han estirat més el braç que la màniga i ara pagarem els ciutadans amb més impostos les pujades més importants que hem sofert en anys a la ciutat. Pagarem amb interessos la festa de l’estil Bustos. Hauran de pujar la pressió fiscal per pagar les factures pendents amb interessos. Què ha fet el govern durant 12 anys, a part de gastar sense donar explicacions? Han fet el que han volgut i ara ens tocar a tots pagar la seva festa”.

Per la seva part, el PP ha votat a favor del pla, en part perquè l’ha impulsat el govern central. El portaveu, Esteban Gesa, ha assenyalat que la “situació econòmica fa impossible que tractem els nostres ciutadans com es mereixen” i ha definit la situació dels ajuntaments com a “desesperant”. Gesa ha defensat el pla impulsat pel ministeri d’Hisenda i els controls que estableix, per “evitar la picaresca d’alguns ajuntaments”.

L’oposició d’esquerres carrega fort

La portaveu de l’Entesa per Sabadell, Virgínia Domínguez, ha carregat contra el pla d’estalvi, però s’ha abstingut en la votació perquè no hi veu gaire més sortida.

Han tingut una gestió irresponsable des de 1999. Han gastat alegrement, governant a cop de talonari pensant que la bonança duraria sempre, sense fer racó. Ara la ciutat haurà de finançar el seu fracàs i les condicions les posa Madrid i, com sempre, guanyarà la banca”.

ICV: “Bustos ens ha dut a la bancarrota”

Per la seva part, Iniciativa per Catalunya Verds, en boca de la seva portaveu, Carme Garcia, ha votat no al pla, xifrant en 10.000 euros diaris el que la ciutat pagarà en interessos per accedir al prèstec. Segons Garcia, caldria reduir molt més la despesa. A més ha demanant responsabilitats polítiques assenyalant un responsable: “Manuel Bustos ens ha portat a la bancarrota”. Posteriorment, Garcia ha estat acusada pel regidor d’Economia, Ramon Burguès (PSC) de ser el problema d’Iniciativa a la ciutat per “ser incapaç d’arribar a acords i complir-los” i pel tinent d’alcalde de Presidència, Joan Carles Sánchez, de representar “les runes del que va ser un gran partit, el PSUC”.

EUiA: “El seu llegat és un ajuntament intervingut”

La portaveu d’Esquerra Unida i Alternativa, Marisol Martínez, assegura que “per primera vegada en la història, l’ajuntament de Sabadell serà intervingut. És el llegat que deixen durant 10 anys”. Martínez ha demanat que es revisi el sou dels alts càrrecs, es recuperin algunes externalitzacions, oblidin els encàrrecs d’estudis fora del consistori. “Comptin amb nosaltres per reclamar el deute que la Generalitat deu a Sabadell, però no per a pujar impostos”, ha finalitzat.

El PSC es mostra orgullòs de la seva gestió

Per la seva part, l’equip de govern s’ha defensat contra l’atac integral als 13 anys de gestió socialista. El tinent d’alcalde de Presidència, Joan Carles Sánchez, ha defensat que l’administració s’endeuti per tirar endavant l’economia.

“En tres anys de crisi, hem fet un esforç titànic per incrementar serveis i els estem mantenint. En aquest temps, ens hem sentit molt sols en l’esforç perquè vostès només pensaven en les eleccions”, ha dit.

Sánchez ha acusat el portaveu convergent d’actuar més com a convergent que com a sabadellenc i ha fet una greu acusació sobre els deutes de la Generalitat amb Sabadell. Sánchez ha assegurat que no és casual que la Generalitat degui més de 15 milions a l’ajuntament. “Hi ha una voluntat estratègica d’encerclar algunes alcaldes” que s’ha mostrat contraris al govern d’Artur Mas, ha afirmat.

Per la seva part, el regidor d’Economia, Ramon Burguès, ha assegurat que el govern Bustos ha fet “més que ningú”. Ha posat l’obra de govern socialista sobre la taula, un miler de places d’escola bressol pública, el pla de biblioteques, el pla de pavellons esportius i altres serveis. “Això és mala gestió?”, ha preguntat a l’oposició.

Bustos intervé per fugir del pessimisme

L’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, també ha intervingut al mig de la sessió per defensar l’obra de govern socialista:

“No es pot reconéixer que hem fet més biblioteques o escoles bressol que ningú? No es pot reconéixer només això? Que teníem un dèficit en biblioteques i que vam haver de fer un sobreesforç. No és cert que no vam ser ciutat olímpica i que hem de fer un sobreesforç per tenir pavellons esportius. No és just que ara diguin que hem fet una mala gestió. Agraïm als proveeedors la seva comprensió perquè ara, a l’ajuntament, ens passa com a tothom i tenim problemes”, ha dit Bustos.

L’alcalde ha tancat la seva intervenció dient que la ciutat està preparada pel futur mentre que ha assenyalant que a dia d’avui la Generalitat ja deu a la ciutat 17,8 milions d’euros i que, per exemple, si l’Agència Catalana de l’Aigua no paga a l’ajuntament per gestionar les depuradores el que li deu, a finals d’any el consistori tindrà uns impagats amb la Companyia d’Aigues de més de 8 milions d’euros. Bustos ha rebut crítiques per part de l’oposició de caure en el victimisme.

El Pla d’estalvi s’ha aprovat amb els únics vots a favor, de nou, del Partit dels Socialistes de Catalunya i el Partit Popular. Una de les votacions més dures d’aquest mandat ha sortit endavant amb una entesa PSC-PP, mentre que per altra banda, avancen negociacions per aconseguir un suport estable al govern Bustos, en actual minoria.

Quines mesures inclou el pla d’estalvi?

Segons ha presentat Burguès al ple, i en roda de premsa, el Pla d’estalvi preveu equilibrar les finances en cinc milions d’euros cada any durant 10 anys. Què implica? Més enllà de les dades generals, no s’han concretat gaires accions, malgrat la insistència de la premsa.

Per un costat, hi haurà possibles ajustos en les taxes municipals, com l’ús dels equipaments esportius, culturals, la taxa de residus o altres. Els equipaments municipals, com biblioteques o museus i altres serveis, com els de neteja, s’organitzaran en funció del seu ús. Per tant, canviaran els seus horaris.

D’altra banda, el consistori ha anunciat que es baixaran les partides per estudis i treballs tècnics, comunicació i publicacions. Es reduiran els contractes externs. Cada grup municipal cobrarà un 5 per cent menys. Les mesures de reorganització municipal suposaran 336.000 euros l’any 2012.

En quant a la plantilla municipal, s’eliminen les pagues extres per assistència i altres complements. No es cobriran les baixes voluntàries ni les jubilacions. Es reduiran un 25 per cent els eventuals. Burguès ha assenyalat que el consistori “no vol acomiadar treballadors municipals”.

També es gastarà menys en la Festa Major i altres activitats ciutadanes.

Comments are closed.