Factures pendents pagaments per habitant

L’ajuntament de Sabadell deu 120 euros per habitant als proveidors

  • L’ajuntament de Sabadell és, entre els 10 més poblats, el tercer amb més morositat per habitant.

  • L’Entesa assegura que els deutes del consistori van impedir bonificar l’IBI.

La morositat de l’ajuntament de Sabadell està al pòdium entre els 10 municipis més poblats de Catalunya. Així s’extrau de l’anàlisi del volum de factures impagades. L’ajuntament de Sabadell és el segon entre els més grans amb més factures pendents de pagaments de Catalunya, només per darrere de Badalona. Si la quantitat es posa en relació a la població, l’ajuntament és, amb el de Tarragona, el tercerquart més moròs de Catalunya.

El portaveu de Convergència i Unió, Carles Rossinyol, va assenyalar el passat divendres directament a la gestió de l’actual equip de govern, que segons va dir, ha fet que Sabadell “lideri els municipis morosos de Catalunya”. Per la seva part, l’equip de govern, en boca del regidor d’Economia, Ramon Burguès, va assenyalar el dia anterior que la morositat del consistori estava dins la mitjana catalana.

Què hi ha cert de tot plegat? El terme mig. L’ajuntament de Sabadell està en la franja alta en quant a morositat, sense ser el pitjor.

L’ajuntament de Sabadell deu a proveidors 25 milions d’euros en factures impagades. És el tercer ajuntament català amb més volum d’impagats, només superat per Badalona, que en té 30 milions, i per Vilanova i la Geltrú (que no surt al gràfic perquè no supera els 100.000 habitants), amb 26. Com indica el següent gràfic, després vindrien dues capitals de província, Lleida i Tarragona. La capital catalana, i Terrassa, amb una població molt similar a Sabadell, tenen una morositat inexistent o simbòlica, com els pocs més de 1.000 euros de Barcelona.

Despesa en factures pendents de pagament
Font: elaboració pròpia

En relació al número d’habitants de la ciutat, la situació canvia però no gaire. Badalona i Lleida serien els municipis amb més morositat per habitant. Acumulen en factures impagades al voltant de 135 euros per habitant. Però en una segona línia ja vindrien Sabadell i Tarragona, amb 120 euros per cada habitant en factures impagades. Mataró i Santa Coloma estan al voltant dels 90 euros per habitant, mentre que l’Hospitalet de Llobregat i Reus estan per sota.

Impagats-per-habitant
Font: elaboració pròpia

En proporció a la població, hi ha ajuntaments més petits amb molta més morositat que el de Sabadell. Seria el cas de Vilanova i la Geltrú, Mollet del Vallès o el Vendrell. Però també d’altres més exemplar en el pagament.

Per fer aquesta anàlisi s’han utilitzat les dades dels deu municipis més poblats de Catalunya, que són els 10 que superen els 100.000 habitants. N’han quedat fora, per exemple, Girona, Cornellà o Sant Cugat del Vallès, amb bons resultats, o com deiem abans, Mollet, Vilanova i la Geltrú o El Vendrell, amb més morositat.

L’Entesa assegura que els ciutadans pagaran amb la pujada de l’IBI els deutes

D’altra banda, continuen les reaccions de l’oposició després de saber-se les factures que hi havia al calaix municipal. L’Entesa per Sabadell assegura que caldria donar explicacions de forma immediata per clarificar com s’ha arribat a aquesta situació. D’altra banda, creuen que el volum d’impagament és el motiu pel qual es va rebutjar en l’últim ple la proposta de l’Entesa de bonificar l’increment del 4 per cent del Impost de Béns Inmobles, que aquest any pujarà un 14 per cent.

L’afany recaptador del PSC per intentar minimitzar la seva mala gestió va prevaldre per sobre de la voluntat de què l’increment de l’IBI imposat pel govern espanyol tingués una repercussió menor, tal com han fet altres municipis”, diu l’Entesa

La moció va ser rebutjada pels socialistes i Convergència i Unió. El Partit Popular i Iniciativa es van abstenir. Entre els arguments que es van donar, és que ja no hi havia temps per bonificar l’IBI l’any 2011. El govern central va pujar l’IBI un 10 per cent entre les seves primeres mesures, una xifra que es sumava al 4 per cent de pujada que preveia el pressupost municipal, i que l’Entesa volia bonificar en aquest ple.

One Comment