El veí entrant al pis.

Entra un segon veí al pis ocupat per la Plataforma de l’Hipoteca

  • Un veí de Ca n’Oriac i les seves filles entren al pis de la PAH 10 dies abans de quedar-se al carrer.

  • Ell era autònom però va tancar el negoci. En 10 dies entrega les claus del seu habitatge per saldar el deute.

Del bloc de tres habitatges que la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de Sabadell va ocupar a Campoamor fa tres setmanes, ja s’han omplert dos habitatges per a famílies amb necessitats. Aquest dissabte ha entrat una família que ha d’entregar les claus del seu pis d’aquí a 10 dies. La història de l’Antonio mostra com les persones poden passar en poc temps de ser petits empresaris a quedar-se sense cap propietat.

Segons expliquen des de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, el cas de l’Antonio és paradigmàtic del que està passant dins la Plataforma. Tenia una hipoteca des de feia més d’una dècada. En el seu cas, per més de 200.000 euros per una casa, pagant cada mes uns 800 euros.

Va muntar un bar a Ca n’Oriac que mai va acabar d’anar del tot bé però que amb la crisi va anar fatal. Com a autonòm que era es va quedar, amb la dona aturada i dues filles, sense feina i sense sou. Tiren endavant amb petites ajudes de la família, però no poden fer front a l’hipoteca.

Dació sense lloguer

Després de negociar durant temps amb l’entitat propietària del seu habitatge ha aconseguit la dació en pagament. Això vol dir tancar el deute entregant les claus del pis. Però es queda també sense casa on anar perquè el BBVA no ha acceptat cap lloguer social, i segons expliquen des de la PAH, l’ajuntament no dóna a l’abast i no tenen ara per ara pisos d’emergència.

Així que el proper dia 26 ha de deixar l’habitatge. “I no sabia on anar”, assegura l’Antonio. Com que la PAH va ocupar un bloc de tres habitatges de Catalunya Caixa a Campoamor, aquest dissabte ja s’ha mudat. Ocuparà els baixos de l’immoble amb les seves filles. En el primer pis hi ha des de fa setmanes una altra família. Queda per omplir el segon pis del bloc.

Ser autònom és terrible perquè et quedes de cop i volta sense res. Si no hagués estat per la meva família, que m’aporta una mica de diners i la PAH ara estaria al carrer i sense res, a part la PAH m’ha donat suport moral i ganes de seguir endavant”, assegura l’Antonio, de 47 anys.

I és que, més enllà del que puguin aconseguir o no des de la Plataforma, un dels efectes que està tenint aquesta reivindicació és que les persones amb problemes amb l’hipoteca no se sentin soles i vegin que hi ha més persones que passen pel mateix. Un sentiment de fraternitat i companyia que tenen molt estès.

La PAH tem el desallotjament

L’entrada de l’Antonio al bloc coincideix en el temps amb el temor de la Plataforma al desallotjament de l’edifici en un breu període de temps.

La propietària de l’immoble, Catalunya Caixa, ha denunciat l’ocupació i segons explica el portaveu de la PAH, Oriol Sorolla, està intentant que s’apliqui un “desallotjament express” abans que el produeixi el judici per l’ocupació. La PAH va ocupar el bloc fa tres setmanes i assegura que no permetran que es quedin dos famílies al carrer, tenint en comtpe que els pisos pertanyen a una entitat financera intervinguda en un 90 per cent per l’Estat.

Sorolla assegura que plantegen fer tota la pressió política, social i judicial que sigui necessària per evitar el desallotjament.

Comments are closed.