Un camió de SMATSA a Sabadell

SMATSA renovarà de nou el contracte més sucòs de l’Ajuntament

  • L’empresa que ja gestiona la recollida de residus renovarà el contracte, per 18,5 milions d’euros.

  • CiU i el PP deixen anar que ha mancat trasnparència en l’adjudicació.

El procés per renovar la concessió de l’empresa externa que duu a terme la recollida dels residus de Sabadell arriba a la seva fi. S’hi han presentat tres empreses, i la millor puntuada és la que actualment ja gestiona el servei, Serveis Medi Ambient SA, SMATSA. Renovaran el contracte pels propers 15 anys. Els dos principals partits de l’oposició, CiU i PP, han votat en contra de la classificació d’ofertes perquè sospiten que ha faltat “transparència”.

El contracte per la gestió de residus i la neteja viària és el més sucòs de tots els que externalitza l’ajuntament. I és que gairebé 19 milions d’euros no són pas cap broma. El procés per adjudicar el contracte ha estat llarg i ha comptat amb diversos assessoraments, entre ells, el del Col·legi d’Enginyers. També s’ha creat una comissió especial de contractació.

Qui s’ha presentat a gestionar els residus de Sabadell?

Tres empreses s’han presentat per gestionar el contracte, amb un preu de partida de 18,9 milions. L’actual concessionària, SMATSA, Valoriza (del grup Sacyer Vallermoso) i Fomento de Construcciones y Contratas.

Segons el regidor d’Espai Públic, Paco Bustos, s’ha valorat més SMATSA amb la millor puntuació perquè a part de garantir la qualitat del servei incloia un pla de formació per a la plantilla, són els únics que tenen previst un pla d’Igualtat i que proposen posar contenidors de càrrega lateral, així com crear un espai informatiu. També es renovarà la flota de vehicles d’aquí un parell d’anys.

Valoriza ha estat l’empresa que ha presentat una millor oferta econòmica, de 18,1 milions. SMATSA es compromet a fer la feina amb 18,5 milions.

CiU i el PP mostren els seus dubtes pel procés

El principal grup de l’oposició, Convergència i Unió, ha mostrat el seu recel davant tot el procés. “Tenim una profunda desconfiança de tot aquest procés”, ha assenyalat el portaveu de CiU, Carles Rossinyol. En aquest sentit, s’ha queixat que el Col·legi d’Enginyers no hagi pogut accedir a les pliques sinó a un informe, un fet que ha dut el Col·legi, segons un text llegit per Rossinyol, a “no ratificar” l’informe final.

El regidor del PP Antonio Vega també s’ha queixat perquè el Col·legi d’Enginyers ha hagut de fer un informe sobre l’informe que li han passat. “Les formes sovint són fins i tot més importants que el fons i aquí es va demanar la intervenció del Col·legi d’Enginyers per fer un informe consultiu i després no se’ls hi ha facilitat la informació”. D’altra banda, el PP ha votat en contra assenyalant que hi havia ofertes més econòmiques, com la de Valoriza.

L’esquerra alternativa s’absté

Amb l’oposició dels dos principals partits de l’oposició, la votació ha sortit endavant amb les abstencions dels tres partits d’esquerra a l’oposició.  L’Entesa per Sabadell s’ha abstingut i ha assenyalat que cal garantir el seguiment de que es compleixin els compromisos de SMATSA. Iniciativa per Catalunya Verds s’ha abstingut malgrat no compartir tot el procés d’adjudicació. Esquerra Unida i Alternativa s’ha abstingut, però ha assenyalat que caldria recuperar la gestió directa del servei. El regidor d’EUiA, Juan Mena, ha dit que si algun grup té dubtes sobre el procés ho hauria de denunciar “allà on toca”, en referència als tribunals.

SMATSA gestiona el servei des de 1987

Serveis Medi Ambient SA gestiona el servei de recollida de residus des de fa 25 anys, i segons aquesta nova contractació, té assegurats 15 anys més i cinc prorrogables.

En tot aquests anys, hi ha hagut concessions a 5 i a 10 anys. L’actual és a 15 més cinc prorrogables, un fet criticat per algunes formacions polítiques. A l’allargar el número d’anys, el consistori vol economitzar les inversions. Per tant, SMATSA haurà gestionat com a mínim els residus de Sabadell durant quatre dècades.

Comments are closed.