Carrer de Ferran Casablancas de Sabadell

‘Carrers amb història (XIX)’: Ferran Casablancas, l’inventor

CARRERS AMB HISTÒRIA

Qui era Ferran Casablancas?

Ferran Casablancas va ser industrial i inventor, sempre relacionat a la indústria tèxtil. Va idear una màquina de filar que ja ser adoptada per la majoria de fàbriques del món. La va presentar l’any 1913 a l’Escola Industrial.

Va presidir el Banc de Sabadell i va ser vicepresident de la Companyia d’Aigües de Sabadell. Va encapçalar la creació de la Mútua Sabadellenca d’Accidents de Treball (SAT), avui Egarsat. I també va encapçalar la creació del Museu de Sabadell, sent membre d’honor de la Fundació Bosch i Cardellach. Va rebre la Gran Creu al Mèrit Civil l’any 1954. Segons el volum Gent nostra als carrers de Sabadell, Casablancas va fer més de 150 invents al llarg de la seva vida.

On està situat el carrer de Ferran Casablancas?

El carrer es va crear a mitjans del segle XIX, fent-se popular com el carrer de Mina, un militar liberal de la Guerra del Francès. Està situat en el Centre, en un dels carrers paral·lels a la Rambla i la carretera de Barcelona. Des de 1933 és el carrer de Ferran Casablancas.

Més enllà de la persona

Ferran Casablancas és un dels cinc sabadellencs que dóna nom a un institut públic a la ciutat. Comparteix l’honor amb Joan Oliver, Miquel Crussafont, Pau Vila i Agustí Serra. Però Agustí Serra, Joan Oliver i Miquel Crussafont no tenen cap carrer dedicat a Sabadell. Així que Casablancas i Pau Vila són els dos únics sabadellencs amb carrer i institut a la seva ciutat.

L’IES Ferran Casablancas està situat al barri de La Concòrdia i és un dels instituts públics amb més solera de la Sabadell. A més, l’inventor té un monument dedicat a la plaça Taulí, a la Creu Alta. Casablancas també té un carrer a la ciutat de Barcelona, a la zona del Turó Parc.

Comments are closed.