Una imatge del capellà i el seu carrer. Foto: David B.

‘Carrers amb història (X)’: Josep Guardiet, el capellà assassinat

CARRERS AMB HISTÒRIA

Qui va ser Josep Guardiet?

Josep Guardiet va ser un capellà que va treballar a Sabadell durant uns anys i va ser víctima de l’enfrontament bèl·lic entre franquistes i republicans durant la Guerra Civil i de la revolució que va regnar durant les primeres setmanes de la Guerra a la rereguarda republicana. Va ser assassinat a la carretera de l’Arrabassada un dia d’agost de 1936.

Va néixer a Manlleu i va arribar a Sabadell l’any 1905 després de passar per Barcelona, Ullastrell, Argentona i Olesa de Montserrat. A Sabadell, va estar destinat a la parròquia de la santíssima Trinitat, a la Rambla. Va viure els fets de la Setmana Tràgica a la ciutat, on va aturar les tropes de l’Exércit disposades a intervenir a  Sabadell per a posar fi a la revolta fos com fos. L’any 1912 va anar a Barcelona, després a Terrassa i també a Rubí, on és especialment estimat.

Pocs dies després de començar la Guerra Civil, i en plena Revolució en la rereguarda republicana, va ser capturat per anarquistes a la parròquia de Rubí i assassinat a l’Arrabassada, al pi Bessó. El bisbat de Terrassa espera la seva beatificació des de fa anys.

On està el carrer de Josep Guardiet?

El carrer de Josep Guardiet està ubicat al barri de Campoamor. L’ajuntament va decidir l’any 1956, durant el mandat de l’alcalde Josep Mª Marcet, dedicar-li una via al religiós assassinat. A més de Sabadell, Guardiet té carrers dedicats a Rubí, on va crear nombroses entitats i iniciaties, i també al seu poble natal, Manlleu.

Comments are closed.