passatge de Miquel-Carreras

‘Carrers amb història’ (XII): Miquel Carreras, l’intel·lectual per excel·lència

CARRERS AMB HISTÒRIA

Qui era Miquel Carreras?

“Si algun sabadellenc mereix un monument a la seva memòria, aquest és Miquel Carreras”. Això deia Pere Quart de l’historador Miquel Carreras, que amb només 33 anys va deixar una obra més que suficient per passar als anals de la història de la ciutat. Amb una vida de només 33 anys, costa d’imaginar que podria haver aportat Miquel Carreras a la ciutat si no hagués mort tan jove. Nascut al Centre l’any 1905, la Guerra Civil se’l va endur al front de la Batalla de l’Ebre l’any 1938.

Va acabar el primer curs de Dret i Filosofia i Lletres amb tres matrícules d’honor. Després de participar en una conferència a Sabadell i destacar per la seva oratòria, va ingressar com a arxiver de la ciutat l’any 1928. En només 10 anys, va iniciar una obra que encara està als anals del sabadellenquisme. El seu Elements d’història de Sabadell de 1932 és el volum de referència de la ciutat i de la cosmovisió sabadellenquista. Joan Oliver, Pere Quart, deia d’ell:

Miquel Carreras és sens dubte, el savi més gran que ha donat Sabadell al llarg de la seva història, i si algun sabadellenc mereix un monument a la seva memòria, aquest i no altre, és un Miquel Carreras que als 33 anys ja era un savi amb tot el que significa aquesta paraula”.

On està el passatge?

El passatge de Miquel Carreras és perpendicular a la carretera de Terrassa. Està situat a la Serra del Camaró, una mica amagat respecte a la importància innegable de la persona. Creieu que és una ubicació justa per a l’obra de Carreras?

Més que un passatge

Miquel Carreras és un referent intel·lectual sabadellenc sense gaire comparació. No debades la biblioteca de la Fundació Bosch i Cardellach duu el seu nom com a homenatge.

L”eminent arxiver, historiador i escriptor posa el nom a una escola pública de la ciutat, el CEIP Miquel Carreras, situat a Ca n’Oriac, al nord de Sabadell.

La Fundació Bosch i Cardellach, l’ajuntament i l’Obra Social de Caixa Sabadell també han atorgat històricament una beca per als estudis en història local anomenada Miquel Carreras.

Comments are closed.