Carrer de Teresa Claramunt

‘Carrers amb història (XVIII)’: Teresa Claramunt, l’anarquista que no va veure la República

CARRERS AMB HISTÒRIA

Qui era Teresa Claramunt?

Teresa Claramunt va ser una de les primeres anarcosindicalistes. De fet, alguns l’assenyalen com la primera revolucionària espanyola. Va ser teixidora, i de nivell. Amb 22 anys va organitzar un grup anarquista a Sabadell i amb 27 es va haver d’exiliar a Portugal. Al tornar es va instal·lar al barri barcelonès de Gràcia i després a Camprodon.

Va ser acusada de participar en l’atemptat amb bomba del carrer de Canvis Nous de Barcelona que va causar dotze morts. Va ser condemnada a cadena perpètua després de ser durament torturada però va conmutar la pena pel desterrament a Londres. Després va estar a París i al municipi de Roubaix. És el conegut procés de Montjuic, que va relatar de viva veu.

Tot i així, va reafirmar-se en els seus ideals i es va convertir en una de les persones més influents de l’anarquisme de l’època, que estava en ascens. Va col·laborar en diverses revistes i va liderar el moviment anarcosindicalista a Saragossa, on va ser deportada.

Va ser de nou detinguda després de la vaga general del 17 al 24 de febrer de 1902 i després de la Setmana Tràgica de 1909. L’any 1924 va tornar a Barcelona, malalta de paràlisi, producte de les pallisses rebudes a la presó.

El 12 d’abril de 1931, dos dies abans de la proclamació de la Segona República, Teresa Claramunt va morir amb 69 anys. Va passar a la història com una de les principals figures del feminisme i de l’anarquisme estatal i encara avui és recordada.

On està el carrer de Teresa Claramunt?

L’ajuntament de Sabadell va posar l’any 1984 el nom de Teresa Claramunt al fins llavors carrer d’Ozanam. Està situat al barri de Campoamor, on hi ha una certa concentració de carrers destinats a sabadellencs il·lustres com Josep Guardiet o Maty Mont.

Més enlla del personatge

Teresa Claramunt no només té un carrer a Sabadell. També una escola duu el seu nom des de fa una dècada llarga. I, com si fos un símbol o homenatge a la sindicalista, és un centre batallador on els hi hagi. Situats al barri de Gràcia, la passada primavera es van manifestar una desena llarga de dimecres contra la imposició d’un tercer grup de P3 a l’escola. Finalment, per diversos motius, es van sortir amb la seva, i el Teresa Claramunt no tindrà un grup bolet el curs següent.

Comments are closed.