Avinguda de l'alcalde Moix Sabadell

Carrers amb història (IV): L’alcalde Josep Moix: l’últim alcalde republicà

CARRERS AMB HISTÒRIA

Qui era Josep Moix?

Josep Moix va ser l’últim alcalde republicà de Sabadell. Va haver d’exiliar-se a França a l’acabar la Guerra Civil. Després va viure a Mèxic i finalment va passar a la capital de la llavors Txecoslovàquia (actual República Txeca), Praga, on va morir. L’any 1949 va ser elegit secretari general del Partit Socialista Unificat de Catalunya (el PSUC). L’any 1956 va ser escollit president del PSUC, un càrrec que va mantenir fins la seva mort.

Un tram de l'avinguda dedicada a l'alcalde republicà de Sabadell. Foto: David B.
Un tram de l'avinguda dedicada a l'alcalde republicà de Sabadell. Foto: David B.

Josep Moix era teixidor i sindicalita. Va ser el principal dirigent del Sindicat de la Indústria Tèxtil de Sabadell. Durant la dictadura de Primo de Rivera, va exiliar-se a Argentina, però va tornar l’any 1929. Durant la Guerra Civil, va ser alcalde, director general de la Generalitat i entre l’abril de 1938 i la desfeta republicana, ministre de Treball de la República.

On està situada l’avinguda de l’alcalde Moix?

L’avinguda de l’alcalde Moix comunica la plaça d’Espanya i la carretera de Castellar i és una de les vies d’entrada i sortida de Sabadell cap al municipi veí. Segons el nomenclàtor, l’avinguda va batejar-se així l’any 1985, mentre es definia el barri de Torreguitart.

Una figura poc recordada

La figura de Josep Moix no ha estat massa recordada per la història ni la ciutat, segurament producte de les fílies i les fòbies causades per la Guerra Civil i els 40 anys de dictadura franquista. A diferència de moltes altres persones que donen el seu nom a una escola o institut de la ciutat (Joan Oliver, Sallarés i Pla, Miquel Crussafont, alcalde Marcet, Pau Casals, Teresa Claramunt), l’alcalde Moix “només” té un carrer.

L’any 2004 va fer-se un auster acte de reconeixement de l’alcalde Moix amb presència de la seva filla tornada de l’exili, quan el col·lectiu Ciutadans per la III República, vinculat a l’Entesa per Sabadell, va fer-li un homenatge.

Comments are closed.