Llista socialista per l'any 2011. Foto: PSC

La regidora Maria Ramoneda renuncia al càrrec dimarts

  • Va ser la número 2 de la llista del PSC en les últimes eleccions municipals.

  • Coneguda pel seu carisma amb la gent gran, la seva gestió va ser posada en dubte amb el complex de Sol i Padrís.

La regidora del Programa de Gent Gran, Maria Ramoneda, presentarà la seva renúncia al càrrec durant el proper ple municipal, aquest dimarts. Segons ha pogut saber iSabadell, Ramoneda deixa el càrrec perquè, als seus 74 anys, es vol jubilar. Va ser la número 2 de la llista socialista a les darreres municipals.

Ramoneda va arribar al consistori l’any 1999, i des de llavors ha acompanyat Manuel Bustos durant la seva alcaldia com bona part del seu equip (Joan Manau, Montserrat Capdevila, Joan Carles Sánchez i Ramon Burguès). Va anar com a número 3 a les llistes provinent del món associatiu, sobretot a l’associació de veïns de la Creu Alta. Va encapçalar reivindicacions com el cobriment de la Riereta o les plantades d’arbres al Parc de Catalunya.

Un cop al govern, des del primer moment es va encarregar dels Serveis Socials i la Salut, i de la Gent Gran, des d’on ha dirigit, entre altres, el programa de vacances, molt criticat per l’oposició. Ha impulsat altres accions com la Festa Gran. Des d’aquesta responsabilitat, és molt estimada per la tercera edat sabadellenca.

La “tortura” del complex Sol i Padrís

Va encapçalar la gestió de les polítiques relatives al complex de gent gran de Sol i Padrís i més tard d’altres habitatges dotacionals com els d’Alexandra (Can Rull). Precisament, bona part de les adjudicacions per ocupar els pisos de Sant Oleguer van ser posades en dubte per l’oposició (sobretot per la coalició ICV-EUiA), que va denunciar el cas. El propi govern local el va portar a Fiscalia. L’oposició va exigir la destitució de Ramoneda i fins i tot van plantejar la reprovació de l’alcalde de Sabadell, que van evitar el Partit Socialista i el Partit Popular.

Homenatge popular a Maria Ramoneda, l'any 2010. Fotos: Ràdio Sabadell
Homenatge popular a Maria Ramoneda, l'any 2010. Fotos: Ràdio Sabadell

La fiscalia va dictaminar que hi havia hagut adjudicacions irregulars, però no delictes. El cas es va arxivar i Ramoneda es va mantenir en el càrrec. En aquell moment, va reconéixer que havia passat per una “tortura”.

El cas de Sol i Padrís havia començat amb sospites que 19 dels 101 habitatges tenien adjudicataris que no complien tots els requisits, com explicava el diari El País. Dels 101 pisos tutelas, un parell van anar a familiars de càrrecs polítics i 17 es van concedir a persones que tenien un habitatge en propietat. Després de ser investigat el procés, la conclusio va ser que més de la meitat dels habitatges, segons El Punt, van ser adjudicats sense complir totes les condicions. Tot i així, no hi havia indicis de delicte.

La llista de 2011

Pocs mesos després, Ramoneda va ser escollida com a número 2 de la llista socialista a les eleccions municipals. Ramoneda ha estat sempre molt estimada entre la gent gran de Sabadell i tenia una forta tirada popular, com es va demostrar en l’homenatge que se li va fer a la Creu Alta l’any 2010, on van assistir unes 500 persones.

Un cop l’alcalde Manuel Bustos va ser reelegit el juny de 2011 i va fer el nou cartipàs, Ramoneda va tenir com a única responsabilitat el Programa de Gent Gran. No obstant, la seva participació en els plens municipals o en la vida política local ha anat a menys, acabant sent gairebé testimonial en els últims mesos.

Entre la vida política local, fa temps es parlava d’una probable renúncia a meitat de mandat i era coneguda la seva voluntat de renunciar. El moment ha arribat i la regidora més veterana de la ciutat farà dimarts un pas enrere després de 13 anys com una dels 27 representants municipals.

Ara caldrà veure qui substitueix Maria Ramoneda com a regidor socialista. Tot i que per llista, els següents noms serien les dones Carme Sendrós i Alba González, el nom que més sona és el de Carles Bosch, número 15 a la llista del 2011 i vinculat al sector del comerç. Tampoc es descarta que pugui entrar com a regidor Cristian Sánchez, viceprimer secretari del PSC a Sabadell.

Foto portada: Candidats del PSC de Sabadell a les eleccions de 2011. Ramoneda està a l’esquerra de Manuel Bustos, amb jaqueta fúcsia. Autor foto: PSC.

5 Comments