Dia Mundial Alzheimer

L’AVAN commemora amb una festa el Dia Mundial de l’Alzheimer

  • Música, dansa, exhibicions i cultura popular han estat les propostes del Dia Mundial de l’Alzheimer.

  • L’Alzheimer, és una de les malalties del segle XXI Fins el moment no hi ha cap medicació per combatre-la.

La plaça de l’Imperial s’ha omplert durant tot el diumenge de diferents activitats lúdiques preparades per l’Associació d’Amics de la Neurologia, AVAN, per commemorar el Dia Mundial de l’Alzheimer, que va ser el passat dia 21 de setembre.

L’actuació de les Forques de Can Deu, ha estat l’encarregada d’obrir les diferents actuacions del dia. A ella li han seguit l’actuació musical d’Oscar Albalate i Núria Ribell, l’actuació de la Coral Talia, del grup Barri’s, l’actuació del grup de ball Ellas Bailan Solas i del grup de sevillanes de Carmen Almansa. També han participat en aquest acte amb diferents exhibicions, l’Associació d’Acció Social Discan, amb gossos d’assistència i del grup de Country Line Dance Sense Fronteres, que ha fet ballar a tot el públic assistent a la plaça de l’Imperial. Els gegants de la Creu Alta, han posat la nota de cultura popular a la festa, fent ballar als més petits.

Què és l’Alzheimer?

L’Alzheimer és una malaltia neurodegenerativa progressiva que disminueix les funcions intel·lectuals, dificulta l’aprenentatge de nous conceptes, interfereix en la capacitat de la persona per realitzar la seva vida diària i produeix canvis en la seva personalitat i conducta. Cal dir que no tots els deterioraments de les capacitats mentals relacionats amb l’edat evolucionaran cap a la malaltia d’Alzheimer.

Sol iniciar-se de 15 a 20 anys abans que n’aparegui la primera manifestació clínica. Això significa que està en silenci molt de temps, durant el qual la persona continua fent una vida normal, a ple rendiment. Durant aquest llarg període, en el cervell de la persona amb Alzheimer es van acumulant unes proteïnes anormals i, a causa d’un defecte en el seu metabolisme, no es poden eliminar de la forma adient.

Els avenços mèdics en aquest camp són constants i cada cop hi ha més evidència científica, però hi ha encara molt recorregut per fer a tots els nivells, ja sigui en el món de la salut, dels serveis socials, de la recerca i d’altres ciències del coneixement. No hi ha cap medicació que pugui combatre o detenir la malaltia, però existeixen tractaments farmacològics i no farmacològics que disminueixen la velocitat de la progressió de la malaltia.

L’Alzheimer és, doncs, una patologia que representa un dels problemes més importants de salut del segle XXI i que s’ha convertit en la principal causa de demència en persones majors de 65 anys.

Un informe de l’Associació Internacional de la Malaltia d’Alzheimer estima que a Europa el nombre de persones amb demència és de gairebé 10 milions. La malaltia d’Alzheimer és la responsable de la majoria de casos.

Foto portada: David B.

Comments are closed.