Ple Sabadell novembre 2012

L’abstenció del PP dóna llum verda de nou als pressupostos

  • El pressupost s’aprova en fase inicial només amb el vot a favor del PSC i l’abstenció del PP.

  • El govern destaca l’aposta pels serveis a les persones i l’oposició les retallades socials.

El Ple Municipal ha donat aquest dimarts llum verda, en fase inicial, als pressupostos municipals per a l’any 2013. Ho ha fet amb l’únic vot a favor dels 13 regidors socialistes i l’abstenció del PP. La resta de l’oposició, malgrat el to comprensiu de ICV, ha votat en contra. Les ordenances fiscals, en canvi, surten endavant amb l’únic vot en contra de l’Entesa.

Llum verda als pressupostos municipals per a l’any 2013. El Ple els ha aprovat en fase inicial amb els únics vots a favor del PSC. El PP s’ha abstingut i la resta de l’oposició (CiU, Entesa, ICV, EUiA) han votat en contra. Les ordenances s’han aprovat amb l’únic vot en contra de l’Entesa, a favor del PSC i l’abstenció de la resta.

Algunes dades sobre el pressupost i les ordenances

El pressupost baixa un 10 per cent respecte el 2012, un 25 per cent respecte el 2008. El pressupost queda en uns 160 milions d’euros comptant l’ajuntament i les empreses municipals. Gairebé totes les partides es redueixen. El govern destacada que el 70 per cent va destinat a “serveis a les persones”.

Els impostos i taxes pugen de mitjana un 3 per cent. No obstant, els dos principals impostos municipals, l’Impost de Béns Immobles i la taxa de residus pugen bastant més que un 3 per cent. El regidor d’Economia, Ramon Burguès, ha assenyalat que la pujada de l’IBI és l’aplicació d’una exigència del govern central, mentre que la taxa de residus és deguda a l’augment del cost de la vida (IPC), l’IVA i el canon per abocador.

La posició del govern i del PSC

El regidor Ramon Burguès ha presentat el pressupost i les ordenances assegurant que la prioritat “són les persones i els serveis que els hi prestem”. Ha dit que el govern ha de preservar els serveis públics “perquè els serveis que es tanquen ja no es tornen a obrir”. Davant l’anunci de CiU de que l’ajuntament ja acumula 20 milions en factures impagades l’any 2012, no ho ha negat però ho ha justificat assenyalat que “les altres administracions ens deuen 18 milions, dels quals 16 són de la Generalitat”.

Part del grup municipal del PSC. Foto: J.d.A
Part del grup municipal del PSC. Foto: J.d.A

Per la seva part, el portaveu del PSC, Josep Ayuso, ha assenyalat que entre l’any 2010 i el 2013 l’ajuntament ingressarà 10 millions menys d’euros en ingressos propis i 11 milions menys en transferències d’altres administracions. “Posem les persones al centre i no totes les administracions ho han fet”, en referència a CiU.

CiU desvetlla que hi ha 20 milions en factures impagades el 2012

El gruix de l’oposició s’ha mostrat crítica amb els números. El principal grup de l’oposició, Convergència i Unió, ha assegurat que no confien en la capacitat de gestió del govern socialista.

Fa quatre dies vam fer net de les factures impagades de l’any 2011 a través d’un pla d’estalvi dur que hem de complir. Ara ja sabem que durant l’any 2012 estem de nou en més de 20 milions d’euros. Ja hi tornem a ser”, ha dit el portaveu, Carles Rossinyol.

D’altra banda, el portaveu de CiU ha destacat que l’ajuntament ha retallat partides socials, com Educació, Cultura, Esports, Serveis Socials, Salut o Drets Civils. “Vostès diuen que són pressupostos socials? Doncs amb els números a la mà és difícil d’argumentar”.

L’abstenció del PP

El Partit Popular s’ha abstingut tot i  considerar els números “massa optimistes”. “Volem un ajuntament que pagui en temps i forma als proveidors i que no gasta més del que té”, ha dit el portaveu, Esteban Gesa. El PP s’ha queixat de la pujada “desorbitada” de l’IBI i ha criticat la pujada dels 3 per cent de mitjana dels impostos parlant “d’afany recaptatori”. Tot i així no han votat en contra i han estat el suport imprescindible per tirar endavant el pressupost.

Oposició d’esquerres

L’Entesa per Sabadell ha votat en contra, acusant el govern local de no canviar les prioritats malgrat la dura crisi econòmica. La portaveu, Virgínia Domínguez, ha recordat que la ciutadania de Sabadell, via impostos i taxes, paga ja el 42 per cent del pressupost mentre que l’any 2006 en suportava el 25 per cent. “No veiem el pressupost de les persones per enlloc: retallen el Pla de Barris, retallen en Educació o en Promoció Econòmica”. Domínguez també s’ha queixat del dèficit de la Pista Coberta d’Atletisme o Fira Sabadell.

El ple municipal, des del cantó de l'oposició. Foto: J.d.A
El ple municipal, des del cantó de l'oposició. Foto: J.d.A

Iniciativa per Catalunya Verds ha destacat l’esforç realista del govern, “a diferència d’altres anys”. La portaveu, Carme Garcia, s’ha mostrat comprensible amb els números degut al context actual. Ha assegurat que els canvis de lleis de la Generalitat i l’Estat “estan buidant de contingut els ajuntaments”. Ha demanat un esforç per arribar a un acord amb els sindicats pel conveni del 2011. Malgrat l’exposició comprensiva i de considerar que ICV podria ser més influent amb l’abstenció, ICV ha votat finalment en contra del pressupost.

Finalment, Esquerra Unida i Alternativa ha votat en contra. La portaveu, Marisol Martínez, ha acusat el govern de no adaptar-se a la realitat. Ha recordat que hi ha més de 8.000 persones que no cobren cap prestació i més de 21.000 aturats. També que el Rebost Solidari dóna menjar a més de 2.000 famílies. En aquest contet, EUiA creu que “es puja la pressió fiscal sempre als més febles” i ha denunciat que el consistori pagarà més de 3,7 milions a pagar deute. Sumant les amortitzacions del deute, arribaran a més de 18 milions.

Comments are closed.