Burguès i Sánchez

El govern no cessarà els imputats pel cas Mercuri: “Ni podem ni volem”

  • El govern demana responsabilitat a la resta de grups i fa alguns gestos polítics.

  • L’oposició en bloc demana apartar els imputats com una “mesura de mínims” per recuperar la confiança.

Tot i el que va aprovar el Ple fa deu dies, el govern local no cessarà els regidors i càrrecs de confiança imputats al cas Mercuri. L’alcalde accidental, Juan Carlos Sánchez, ha assegurat que no té competències però ha dit que “no volem perquè la pressumpció d’innocència no és un discurs”. L’oposició exigeix el cessament com una mesura de “mínims”.

El govern local demana responsabilitat a l’oposició. “El govern està governant amb normalitat”, diu l’alcalde accidental, Juan Carlos Sánchez. Assegura que hi ha temes sobre la taula d’importància capital, com l’aprovació del pressupost i els impostos i taxes municipals.

No vinculem la governabilitat de la ciutat a cap altre interès. Si algú ho vol fer, és la seva responsabilitat. No creiem que es pugui demanar al govern que, a canvi dels vots en el ple, accedeixi a altres propostes com el compliment de la moció que es va aprovar al Ple”, ha dit Sánchez.

Sánchez assegura que no pot cessar els imputats, però “tampoc volem perquè creiem en la presumpció d’innocència i fins que no es demostra el contrari tothom és innocent”. El govern diu que els imputats no van ser preguntats durant les seves declaracions per aspectes relacionats amb cobrament de comissions.

Mesures per “facilitar el diàleg”

El govern ha assegurat que es faran canvis en l’organització municipal per fer “un gest polític i facilitar el diàleg”. En primer lloc, Sánchez presidirà la Comissió Informativa d’Urbanisme i Espai Públic mentre els regidors d’Urbanisme (Joan Manau) i Espai Públic (Paco Bustos) estiguin imputats. A més, l’actual gerent de VIMUSA, Jordi Renom, assumirà la coordinació de l’àrea.

D’altra banda, la Comissió Informativa sobre el cas Mercuri, aprovada al Ple per unanimitat, es posarà en marxa el proper mes de gener, presidida per Montserrat Capdevila.

L’oposició demana el compliment de la moció

Justament aquest matí els cinc grups de l’oposició (CiU, PP, Entesa, Iniciativa, i Esquerra Unida) han exigit que es compleixi la moció aprovada pel Ple.

Veiem amb preocupació que ni l’alcalde, senyor Manuel Bustos, ni els propis afectats no han fet cap mena de passa per donar compliment als acords”, assenyalen en un comunicat conjunt.

Segons els grups, el govern i el PSC estan mostrant un “escàs respecte per la institució municipal” del ple. Però també assenyalen els diversos imputats a sou de la corporació municipal: els regidors Paco Bustos, Joan Manau i Ricard Estrada, els càrrecs de confiança Montse Costa, Manuel Somoza i Xavier Izquierdo i el cap de la Policia Municpal, José Miguel Durant, de qui asseguren tenen poca “ètica política”.”Haurien de ser els primers en presentar la renúncia”, diuen.

La moció aprovada

En el darrer ple, dia 4 de desembre, es va aprovar per 14 vots a favor i 12 en contra una moció que demanava tres aspectes:

  • Que l’alcalde nomenés un alcalde accidental fins que acabin les diligències prèvies del cas Mercuri (com de fet va fer el propi Manuel Bustos el dia 4 pel matí).
  • Que els regidors i càrrecs de confiança imputats fossin cessats de les seves responsabilitats de gestió.
  • Que les despeses derivades de la defensa dels càrrecs no es financessin amb fons de l’Ajuntament de Sabadell.

L’oposició en bloc considera que complir aquesta moció és una “mesura de mínims” per recuperar la confiança després que el cas Mercuri, de pressumpta corrupció urbanística amb centre a l’Ajuntament, explotès el passat 27 de novembre.

A tot això, en els propers dies es debatran les ordenances fiscals, és a dir, l’actualització dels preus dels impostos i les taxes municipals per a l’any 2013. Aquest matí el grup municipal de CiU ha assegurat que el govern hauria de deixar sobre la taula la proposta de pujar els impostos un 3 per cent.

Foto portada: El portaveu del govern, Ramon Burguès, i l’alcalde accidental, Juan Carlos Sánchez. Autor: David B.

3 Comments