PSC

El PSC demana Bustos que torni a l’alcaldia

  • Els socialistes consideren que poden provar totes les imputacions a l’alcalde.

  • Demanen paciència a l’oposició i carreguen contra CiU per unes paraules d’Artur Mas.

El Partit dels Socialistes considera que ha arribat l’hora de que Manuel Bustos torni a exercir d’alcalde de Sabadell al cent per cent. Així ho consideren després de que la part del sumari coneguda fins ara del cas Mercuri el desvinculi d’haver cobrat comissions o de ser subornat. El PSC demana prudència a l’oposició i carrega en especial contra CiU.

Només una part de la primera causa del cas Mercuri s’ha conegut. És, però, la principal causa perquè tracta sobre la xarxa de cobrament de comissions en la que es cobraven diners a canvi d’ajudicacions d’obres. Segons el que s’ha fet públic fins ara, Bustos no consta com a imputat per suborn. El sumari d’aquesta part, però, continua secret des del mes de novembre de l’any 2010 en endavant, quan es van punxar les comunicacions a Melquiades Garrido, president del Gremi de Constructors i tiet de Manuel Bustos.

Sigui com sigui, el PSC confia en la innocència de Bustos i dels companys de partit imputats. Consideren provat que no han cobrat comissions i que Bustos ha de reprendre les seves tasques de govern al cent per cent. Així li demanen.

Quan tornarà Manuel Bustos?

El PSC considera que Bustos ha de reprendre la seva activitat com alcalde. En aquest sentit, però, actualment hi ha en vigor un decret en que Bustos del·legava la representació institucional en Sánchez. Un decret que, a més, està recorregut per l’oposició.

PSC Sabadell
Càrrecs socialistes sabadellencs i vallesans, aquest matí. Foto: David B.

Bustos podria tornar en qualsevol moment perquè és potestat de l’alcalde fer-ho però esperaran a veure que aconsellen els serveis jurídics municipals. De la roda de premsa es desprén que si els serveis jurídics estimen el recurs de l’oposició (i per tant, l’alcaldia accidental es basa en un decret nul) Bustos tornarà de forma immediata. Si, en canvi, el decret és correcte, tornaria el 7 de febrer, quan venç el decret actual. En aquesta segona opció, Bustos no assistirà al Ple municipal del mes de febrer, fixat pel dimarts 5 de febrer.

En qualsevol cas, com ha recordat el portaveu del govern, Ramon Burguès, l’alcalde té potestat d’avançar o retardar la seva tornada.

Sobre la influència de Jordi Soriano

L’alcalde accidental, Juan Carlos Sánchez, assegura que si Jordi Soriano feia valer la seva influència, els fets demostren que aquesta era molt petita, ja que de les 10 empreses que es mencionen al sumari fet públic, només tres han treballat amb l’Ajuntament. Sánchez manté que la lectura del sumari mostra un “emprenyament progressiu” dels empresaris amb Soriano per la manca de resultats.

Sánchez ha explicat que durant el procés de les obres del Plan E (Fons FEIL i FEOSL de 2009 i 2010), els regidors de l’oposició tenien accés a les classificacions amb noms de les empreses que concursaven abans que s’adjudiquessin les obres. D’aquesta informació “hi ha qui podia aprofitar aquells dies” en referència a Jordi Soriano.

Sobre la resta d’imputacions a Bustos

Manuel Bustos està imputat en gairebé un terç de les 31 causes del cas Mercuri. Els socialistes consideren que “tenim arguments suficients per demostrar que no hi ha cap activitat delictiva”, ha dit Sánchez. Parlen de “converses mal enteses” per part dels investigadors.

Capdevila Mas
Juan Carlos Sánchez i Montserrat Capdevila, ensenyant el vídeo de Mas. Foto: David B.

Sánchez ha assegurat que “si ens haguessin preguntat amb temps haguéssim evitat un enrenou molt gran que ha intentat posar contra les cordes l’alcalde i el govern socialista de Sabadell”.

El PSC carrega contra CiU

Els socialistes asseguren que han fet gestos per separar la governabilitat de la ciutat del camí judicial del cas Mercuri, però que s’han trobat amb una oposició que ha volgut “fer callar Bustos i el seu govern”. En aquest sentit, la tinent d’alcalde Montserrat Capdevila ha ensenyat un vídeo del president de la Generalitat on, en declaracions a 8tv, demanava prudència amb els casos de corrupció. Capdevila vol que CiU de Sabadell faci cas el President quan diu el següent:

La imputació no és la culpabilitat, la imputació és uns indicis, que poden ser ferms o no, que es poden fer sobre una persona o sobre una organització i el que li donen a aquesta persona o aquesta organitzación és la possibilitat de defensar-se en un procés judicial que és el fonament de l’estat de dret. Quantes vegades han vist vostès persones imputades que després del procés judicial ha acabat amb una exculpació total? Exculpació judicial però no social. Perquè la condemna social ja ha sigut abans”, deia Mas en referència a diversos casos de corrupció.

Capdevila assegura que “no sabem perquè l’oposició té tanta pressa”, poc després de les cinc forces de l’oposició a Sabadell tornessin a demanar la dimissió de l’alcalde, deixant una mica més oberta la porta de la moció de censura.

Comments are closed.