Ple Sabadell

Reaccions polítiques a l’aixecament parcial del secret de sumari de Mercuri

  • El PSC critica les preses de l’oposició per demanar dimissions.

  • L’oposició insisteix que els càrrecs imputats han de dimitir.

L’aixecament del secret de sumari, que evidencia les sospites sobre una trama de cobraments de comissions a l’ajuntament de Sabadell gestionada per l’exportaveu del PP, Jordi Soriano, i el fet que el jutge prorrogui el secret de sumari relatiu als càrrecs públics imputats ha fet valorar l’actualitat als diversos grups polítics del consistori. Aquí van les seves opinions:

El PSC veu sospitoses les preses de l’oposició

En un comunicat, el Partit dels Socialistes veu sospitoses les preses dels partits de l’oposició per demanar la dimissió de Manuel Bustos quan, asseguren, “comença a veure’s que no està implicat en cap trama de corrupció”. Segons el PSC, hi ha indicis evidents que Bustos no té cap implicació amb la presumpta trama de cobrament de comissions. Els socialistes lamenten aquesta actitud, i asseguren que només respon a interessos polítics partidistes.

El PSC insta CiU a respectar la presumpció d’innocència i lamenten el que consideren doble raser de la federació nacionalista, que “demana dimissions d’altres partits i en canvi no fa aquesta mateixa exigència als imputats de CiU”.

Finalment, pel que fa a ICV, que per error va assegurar ahir que Manuel Bustos havia convocat una roda de premsa, els socialistes asseguren que les presses els fan fins i tot “dir falsetats sobre rodes de premsa inexistents”.

CiU torna a demanar dimissions

La secció local de Convergència i Unió exigeix de nou que l’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, dimiteixi pel cas Mercuri. Asseguren que és l’única forma de facilitar la gestió del dia a dia de la ciutat. El portaveu de CiU, Carles Rossinyol, el convida a seguir les passes del regidor del PSC a Tarragona, Antonio Rodríguez, que ha dimitit aquesta setmana només ser imputat.

Finalment, CiU assegura que no és la primera vegada que el govern socialista local no compleix les mocions aprovades pel Ple. Els nacionalistes recorden que fa gairebé un any es va aprovar una moció per simplificar les gestions administratives, que creuen no s’ha desenvolupat. Els nacionalistes asseguren que cap consell de districte ha treballat la proposta, tret del consell de districte primer, presidit pel convergent Jordi Font.

El PP assegura que l’actitud de Bustos no ajuda a la democràcia

El portaveu del PP, Esteban Gesa, assegura que els responsables públics han de condemnar de forma enèrgica casos de corrupció com els de Sabadell o els que han omplert les portades dels diaris durant les últimes setmanes. Gesa critica que l’equip de govern de Sabadell no pot deixar de banda “les exigències de la ciutadania perquè assumeixin responsabilitats polítiques”.

Els populars lamenten que la classe política sigui vista com el tercer problema més greu per als espanyols i que la corrupció i el frau siguin la quarta preocupació dels ciutadans. Finalment, Gesa assegura que cal demanar responsabilitats polítiques a “tothom que estigui sota sospita”.

Entesa per Sabadell creu que el PSC i el govern ratllen la “paranoia”

La portaveu de l’Entesa per Sabadell assegura a iSabadell que “l’auto del jutge confirma que es tracta d’una investigació molt ambiciosa, que apunta directament a l’entorn de Manuel Bustos (ara es coneix que Melquíades Garrido també tenia el telèfon punxat), i l’aixecament del secret de sumari afecta únicament a nou mesos de l’activitat de l’exregidor Jordi Soriano”.

En qualsevol cas. Domínguez assegura que la ciutat continua en una “greu crisi política” i creu que les actuacions i declaracions del govern municipal i del propi Partit dels Socialistes ratllen la “paranoia”. En aquest sentit, inscriu les declaracions de Montserrat Capdevila parlant del cas Mercuri en el marc d’una “ofensiva clara per acabar d’esborrar del mapa el PSC en el marc català”. La portaveu assegura que el PSC s’enroca defensant els imputats deixant la ciutat en segon plan.

ICV lamenta el “xou mediàtic” de Bustos

Iniciativa per Catalunya Verds lamenta que Manuel Bustos segueixi amb el seu “xou mediàtic”. La portaveu, Carme Garcia, assegura que si el govern coneixia la trama de cobrament de comissions és gravíssim però “si no ho sabien també ho és, perquè tot això estava passant a la nostra ciutat i qui ha de vetllar perquè no passi és, precisament, el propi govern”. Garcia parla dels vasos comunicants entre Jordi Soriano i Manuel Bustos i assegura que l’alcalde no pot “fer-se un codi penal a mida”. “Els delictes són delictes, per tant, en aquest cas, tan se val que se li imputi o no el cobrament de comissions, perquè continua havent-se d’enfrontar a nou càrrecs més”, diu.

ICV recorda el regidor del PSC de Tarragona que ha presentat la seva dimissió aquesta setmana i també les declaracions del propi Bustos durant el cas Pretòria, assenyalant que l’alcalde de Santa Coloma havia de dimitir perquè “la societat segurament necessita missatges de contundència” contra la corrupció. ICV acaba dient que la situació és insostenible i que l’alcalde ha de dimitir. Per error, ICV assegura que Bustos va convocar aquest divendres una roda de premsa a la sala de Plens de l’Ajuntament, quan és incert.

EUiA veu imprescindible les dimissions

Després d’aixecar-se parcialment el secret de sumari, EUiA vol que Manuel Bustos o Juan Carlos Sánchez convoquin una Junta de Portaveus extraordinària on doni explicacions sobre si coneixia el que passava a l’Urbanisme de la ciutat. EUiA recorda que Jordi Soriano, portaveu del PP la passada legislatura i que pressumptament cobrava comissions a canvi d’intermediar a favor d’algunes empreses, va garantir el govern del PSC durant el mandat anterior.

Com que ja s’ha aixecat el secret de sumari, la portaveu Marisol Martínez assegura que “ja cal que comenci a explicar si ha tingut responsabilitats per acció o per omissió”. D’altra banda, creuen que també caldria que s’expliqués l’actual alcalde accidental, Juan Carlos Sánchez, tinent d’alcalde d’Urbanisme entre 2003 i 2011. Finalment, EUiA creu “imprescindible que no passi ni un dia més en aquesta situació”. Reiteren la petició de dimissió per a Bustos i els càrrecs imputats i convida el PSC a “redreçar una situació sobre la que té tota la responsabilitat”.

Foto portada: Ple municipal del mes de gener. Autor: David B.

2 Comments