Juan Carlos Sánchez és investit alcalde de Sabadell

  • Sánchez afegeix el seu nom als alcaldes Antoni Farrés (1979-1999) i Manuel Bustos (1999-2013).

  • El nou alcalde agraeix el mestratge de Bustos però diu: “Ara hem de caminar sols”.

  • Sánchez és investit amb més volts nuls que a favor enmig de reclamacions de l’oposició.

Sabadell ja té nou alcalde. És Joan Carles Sánchez (1971). Ha estat investit aquest dimarts per 13 vots a favor i 14 vots nuls. L’oposició ha votat coordinadament de forma nul·la. Sánchez assegura que arriba amb la “mà estesa i humilitat”. El Ple acaba de forma delirant. La crisi política del cas Mercuri no acaba.

Juan Carlos Sánchez ja és el nou alcalde de Sabadell. Ha estat investit amb els vots dels 13 regidors socialistes. L’oposició ha votat de forma nul·la en conjunt, sumant 14 vots, després que descartessin fa dies presentar un candidat alternatiu.

“Vull ser l’alcalde de tots”

En el seu primer discurs com a alcalde de Sabadell, Sánchez ha assenyalat que arriba a l’alcaldia amb la “mà estesa i humilitat” i assegura que “vull ser l’alcalde de tots; aquest no és un oferiment buit”. En un discurs ple de referències a filòsofs, i també a importants sabadellencs, ha parafresejat l’escriptor Joan Oliver, Pere Quart, en diversos moments.

Malgrat que la crisi del cas Mercuri marca la seva arribada a la Casa Gran, ha centrat més el seu discurs en els reptes de la ciutat i la crisi que en el presumpte escàndol de corrupció. Pel que fa a aquest tema, ha assenyalat que vol ser l’alcalde de tots i s’ha referit a Manuel Bustos: “he après molt d’ell però ara hem de caminar sols”.

L’embolic de Capdevila i el secretari

El ple de nomenament de Juan Carlos Sánchez ha acabat de forma hilarant quan l’oposició ha verificat que hi havia 14 vots nuls i no 12 vots nuls i dos en blanc, com havia assegurat durant el recompte la tinent d’alcalde Montserrat Capdevila, que ha presidit el Ple. Tant Capdevila com el secretari municipal s’han equivocat en el recompte, ja que hi havia dues paperetes amb la inscripció ‘No’ a la part posterior que Capdevila no ha vist, pensant que eren en blanc.

Inicialment per tant el resultat es creia que era 13 vots per Sánchez, 12 nuls i 2 en blanc quan en realitat ha estat de 14 vots nuls i 13 vots a Sánchez.

Totes les forces de l’oposició han demanat una rectificació urgent i pública del govern. Fins i tot algunes forces han plantejat que la votació seria nul·la i estudiaven impugnar el Ple.

Tant Capdevila, com el portaveu del PSC, Ramon Burgués, han reconegut l’errada i han demanat disculpes. Aquest assumpte ha enverinat el final de la sessió plenària i bona part dels minuts posteriors.

L’oposició sobre Sánchez

Tots els grups de l’oposició reiteren que cal apartar els càrrecs imputats de les seves funcions i cessar els de confiança. A més, recomanen els regidors imputats a deixar la seva acta, com va fer Ricard Estrada.

El portaveu de CiU, Carles Rossinyol, espera que amb el nou alcalde s’hagi acabat una etapa i s’obri una més neta “si Sánchez no actua com a home de palla de Bustos”. CiU ha recordat el decàleg que proposen per regenerar la vida política a la ciutat i tornar a la normalitat.

El portaveu del PP, Esteban Gesa, assegura que el PSC està obligat a “obrir vies de diàleg amb l’oposició” i els insta a abandonar el “personalisme” i “culte a la personalitat” que han tingut durant els 14 anys de bustisme. “Toca treballar per la ciutat i ventilar la casa”, diu Gesa.

Per la seva part, la portaveu de l’Entesa, Virgínia Domínguez, ha dit que “el canvi no té cap credibilitat perquè Sánchez és el successor natural del bustisme”. “El nou govern neix tocat de mort”, assegura.

La portaveu d’ICV, Carme Garcia, ha assegurat que calen “canvis ètics” i no només “estètics”. “Esperem que no renovi els càrrecs de confiança”, ha dit Garcia, que ha animat Sánchez a fer canvis perquè “si vol, els pot fer”.

Finalment, el regidor d’EUiA, Joan Mena, ha dit que el grup no té res a parlar amb el PSC si continuen els imputats. “Això és un acte per donar una capa de vernís a un moble vell quan el que cal és treure el corc”, diu Mena.

Tota l’oposició ha assegurat que si els imputats pel cas Mercuri no són cessats es reactivarà la moció de censura per regenerar l’ajuntament de Sabadell.

Sánchez presentarà de forma pública el cartipàs municipal aquest mateix dimecres, i ja es podrà veure com enfoca l’inici de la seva alcaldia.

Burgués: “el llistó està molt alt”

El portaveu socialista, Ramon Burgués, ha demanat temps a l’oposició per “recuperar la seva confiança” i els ha comminat a “posar de la seva part”. Ha definit Sánchez com un polític de vocació i dialogant i ha lloat els 14 anys de govern Bustos. “Hem avançat molt i el llistó està molt alt. Hi ha molta feina feta i molta per fer”, ha dit Burgués.

Representants del teixit econòmic, associatiu i cultural de la ciutat s’han aplegat aquest matí a l’ajuntament de Sabadell, que s’ha omplert. El ja exalcalde, Manuel Bustos, ha optat per la discreció durant la sessió.

Foto portada: L’alcalde de Sabadell, Juan Carlos Sánchez, al Saló de Plens. Autor: David B.

4 Comments