Judici PAH

La fiscalia manté la petició de multa contra la PAH per ocupar el caixer d’Unnim

  • La defensa dels 28 denunciats per l’ocupació durant tres dies i mig d’una oficina demanen l’absolució.

  • Set lletrats donen suport a l’advocada de la PAH, denunciada per l’ocupació del bloc de Gràcia.

Els activistes vinculats a la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de Sabadell han viscut un matí de tribunals. Aquest dijous s’han celebrat les vistes orals de dos casos: per un costat, l’ocupació del bloc de pisos del barri de Gràcia,amb tres denunciats (entre ells, l’advocada de la PAH) i per altra banda els 28 denunciats per l’ocupació durant un cap de setmana de l’oficina d’Unnim a Torre-romeu.

Les dues vistes orals s’han celebrat a la mateixa sala i per part del mateix jutjat: el d’instrucció número 4 de Sabadell. En primer lloc, s’ha jutjat l‘ocupació del bloc de pisos del barri de Gràcia. Els demandants eren els Mossos d’Esquadra i hi havia tres denunciats per desobediència i resistència, entre ells, l’advocada de la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca i la Crisi de Sabadell. Un fet gairebé insòlit i que ha provocat l’assistència d’una desena de membres de la Comissió de defensa de drets a les persones i del lliure exercici de l’advocacia del Col·legi d’Advocats de Barcelona. Els lletrats han assistit al judici en qualitat de públic, vestits amb les togues pertinents, en solidaritat amb l’advocada de la PAH, Pilar Rodríguez. A la sortida, alguns dels assistents asseguraven que denunciar l’advocada de la PAH era un intent de “criminalitzar l’exercici de l’advocacia en els moviments socials”.

Segons els lletrats de la PAH, la fiscal, que no ha intervingut, ha acabat demanant una multa de 8 euros per dia per l’advocada i sis euros per dia pels dos denunciats restants, entre ells Pau Llonch, que va mediar durant l’ocupació amb els Mossos.

L’ocupació d’Unnim a Torre-romeu, a judici

Però el plat més fort ha estat la vista oral relativa a l’ocupació d’una oficina d’Unnim al barri de Torre-romeu, que va tenir lloc a finals del passat mes de gener. La PAH va irrompre un dijous a la tarda a l’oficina demanant la dació en pagament per un veí del barri. S’hi van estar fins que els Mossos els van desallotjar, la nit de diumenge. Al dia següent, van aconseguir, en una negociació a la seu de l’antiga Caixa Sabadell, la dació en pagament pel veí, Ahmed. La PAH es va sentir tant recolzada, que un cop es va aconseguir la dació, van celebrar-ho a Torre-romeu amb una festa popular.

Ara, però, les 28 persones que van ser identificades (entre elles, el diputat de la CUP al Parlament, Quim Arrufat) han hagut d’anar als tribunals. Un representant d’Unnim va denunciar l’ocupació d’una oficina comercial fora del seu horari d’obertura habitual.


També podeu veure l’àlbum ‘Judicis PAH Sabadell’ a Flickr.

Durant la vista, el representant d’Unnim ha assegurat que ell no podia autoritzar cap dació en aquell moment i que mentre ell no va aconseguir “una resposta” per part de l’entitat “l’ocupació es va allargar molt”. L’empleat ha reconegut que no s’havien fet danys materials a l’oficina ni es va forçar res. Així mateix, ha assegurat que “no recordo” si va tolerar que els activistes estiguessin a l’oficina sempre es respectés l’horari d’obertura.

La jutgessa ha interrogat tots els denunciats, la majoria dels quals té pocs o cap ingrés econòmic. La fiscal ha intervingut poc. Finalment, la fiscal ha demanat una multa de 8 euros per dia durant 20 dies als dos denunciats amb més capacitat econòmica (entre ells, el diputat), 6 euros per dia per bona part del grup i finalment 5 euros per dia per tots aquells sense ingressos.

La defensa demana l’absolució

Per la seva part, la defensa ha demanat l’absolució, entenent que en cap cas es va vulnerar la documentació privada de l’entitat, “el bé a protegir segons la doctrina del Tribunal Suprem“, segons ha declarat l’advocada de la PAH. Així mateix, asseguren que l’entitat financera no va controlar qui entrava ni sortida de l’entitat, ni va haver-hi cap intent d’obrir l’oficina el dia següent de l’ocupació. L’equip de la defensa, format per tres lletrades, considera un “sense sentit” demanar un pena de 5 euros per 20 dies (100 euros) a persones que no tenen cap ingrés, “a més tenint en comtpe que ningú ha acreditat que Unnim els va demanar que marxessin”.

Finalment, ha pres la paraula Pau Llonch, denunciat i portaveu de la PAH, assegurant que “ho tornaríem a fer perquè en quatre dies vam aconseguir la dació en pagament per l’Ahmed, que és el que volíem”.

200 simpatitzats a les portes dels Jutjats

A la sortida dels Jutjats, unes 200 persones vinculades a la PAH de Sabadell, però també a altres, com Badia o Girona, esperaven les persones que han declarat. Una de les advocades i Llonch han explicat com han anat les vistes orals i el seu optimisme davant la sentència, que es coneixerà dijous vinent.

Foto portada: Denunciats, denunciants i al fons els lletrats del Col·legi d’Advocats de Barcelona, en judici sobre l’ocupació de Gràcia. Autor: J.d.A.

Comments are closed.