Pressupost

L’abstenció de CiU i del regidor Vega permeten aprovar el pressupost

  • El govern local aconsegueix tirar endavant el pressupost per a l’any 2013, rebutjat en plena crisi Mercuri.

  • Les ordenances fiscals s’aproven amb les abstencions de CiU, PP, ICV i el regidor Vega.

Cinc mesos després, el govern local ha aconseguit aprovar el pressupost. Durant el mes de desembre, tota l’oposició el va rebutjar, demanant la dimissió dels imputats pel cas Mercuri i el cessament dels càrrecs de confiança. Ara, en canvi, l’abstenció de CiU ha donat llum verda als números. El regidor Antonio Vega (ex PP) també s’ha abstingut.

El Ple de pressupostos és habitualment el més important de l’any. Després del bloqueig del pressupost que es va viure  el mes de desembre (veure ‘L’oposició tomba els pressupostos de l’any 2013‘), finalment ha estat CiU qui ha permès el PSC desencallar-lo. El ple s’ha iniciat amb la intervenció del regidor d’Economia, Ramon Burguès, recordant que el consistori podia tirar endavant amb el pressupost prorrogat (com farà la Generalitat) però que el govern local volia tenir un pressupost per aquest any.

Paradoxes polítíques

En els torns d’intervenció s’han produït diverses paradoxes. Mentre per un costat finalment CiU ha permès tirar endavant el pressupost, durant la intervenció del portaveu nacinoalista, Carles Rossinyol, aquest ha posat de manifest en diferents ocasions que el pressupost estava tancat per altres formacions polítiques i que CiU no ha pogut incidir-hi gaire.

En canvi, Iniciativa per Catalunya Verds, a través de la portaveu, Carme Garcia, s’ha mostrat satisfeta per alguns canvis introduits des de l’anterior proposta, dient que fins i tot el vot més habitual seria l’abstenció. No obstant, ha anunciat el vot en contra perquè la formació ecosocialista considera que no s’han fet canvis suficients en relació al cas Mercuri.

Cal cessar els dos càrrecs eventuals imputats que encara treballen al consistori. No som on voldríem ser i esperem decisions més valentes”, ha assegurat Garcia.

El PP també ha votat en contra, assegurant que en alguns casos es retalla poc la despesa (comunicació, personal, compra de béns) mentre que en d’altres es retalla massa (Serveis Socials, Gent Gran).

El regidor d’Economia s’ha mostrat disgustat amb el vot del PP i d’ICV, dels qui esperava una abstenció. Ha assegurat que els números inclouen el concepte d’equilibri pressupostari i reducció de despesa, molt afí al PP, mentre que també hi ha partides socials i de polítiques actives d’ocupació, buscant el suport d’ICV. No n’ha trobat cap, i sí, en canvi, l’abstenció de CiU, que malgrat no haver pogut influir gaire, segons ha dit el propi Rossinyol, ha permès aprovar el pressupost.

El mateix ha fet el regidor no adscrit Antonio Vega, fins fa unes setmanes regidor del PP. S’ha abstingut en el pressupost. Vega no ha pres la paraula en tot el ple, que ha durat més d’una hora i mitja. L’abstenció de Vega hauria valgut el PSC per aprovar els números però quedarà l’interrogant de què hauria fet si tota l’oposició hagués votat en contra.

L’Entesa i EUiA, en contra

L’Entesa per Sabadell ha votat en contra, assegurant el regidor Juli Moltò que és un pressupost semblant al presentat en l’època Bustos:

No hi ha projecte ni programa ni voluntat. Falten idees i no hi ha inversions. Donen aspirina a un malalt que si no es cuida bé acabarà necessitat cures pal·liatives”.

Per la seva banda, EUiA, a través de la portaveu Marisol Martínez, assegura que el “nou govern no té ni 100 dies i ja són un govern cansat. Estem desesperats amb un govern com el seu”.

Les ordenances s’aproven amb més marge

A diferència del pressupost, el PSC ha aprovat les ordenances fiscals (impostos i taxes municipals) amb més marge. CiU, PP, ICV i Vega s’han abstingut, votant en contra només Entesa i EUiA. A nivell general, es preveu una actualització dels preus al voltant del 3 per cent.

Concentració de treballadors municipals

Un grup de treballadors municipals s’han concentrat durant l’hora de l’esmorzar a l’entrada de la sala de plens. El pressupost preveu una disminució d’un 3,5 per cent en despeses de personal. El regidor d’Economia ha assegurat que no hi haurà cap acomiadament i ha dit que la tisorada es farà en base a les hores extres, substitucions, jubilacions o excedències voluntàries.

Foto portada: La Sala de Plens, durant la sessió. Autor: J.d.A.

5 Comments