Ateneu Llibertari

L’Audiència Nacional ordena registrar l’Ateneu Llibertari de Sabadell

  • Diversos agents dels Mossos d’Esquadra registren durant tot el matí la seu de l’Ateneu.

  • L’operació forma part d’un cas dirigit pel magistrat de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz.

Des de primera hora del matí fins poc abans de les 14 hores, diverses dotacions dels Mossos d’Esquadra han registrat l’Ateneu Llibertari de Sabadell, al passatge d’Edgard Ricceti (Creu Alta). El local és un espai de reunions de col·lectius de l’esquerra sabadellenca, i pertany al sindicat anarquista CNT. A les 18 hores s’ha convocat una concentració de protesta.

Els Mossos d’Esquadra s’han presentat a primera hora del matí. El local estava buit. De fet, en aquells moments des de l’Ateneu es convidava a través de les xarxes socials a anar cap a Montcada i Reixac en protesta pel desallotjament de la masia de Can Piella. A partir de les 10 hores, ha començat a trascendir el registre a Sabadell. La policia ha tancat el pas dels dos carrers que donen accés al passatge, tant el carrer Vilarúbias com el carrer Taulí.

Diversos simpatitzants de l’esquerra anticapitalista s’han apropat a l’espai, així com representants de l’advocacia. L’advocat de l’Ateneu Llibertari era a Barcelona en un judici. Cap a les 13 hores, una vintena de persones estaven a l’espera mentre els Mossos d’Esquadra continuaven registrant l’espai. Abans de les 14 hores han marxat i els membres de l’Ateneu han pogut entrar i veure que s’havia endut la policia. En un primer moment, han trobat a faltar un ordinador i documentació.

Els Mossos d’Esquadra registren l’Ateneu Llibertari en l’operació que dirigeix el jutjat número 1 de l’Audiència Nacional, liderat pel jutge Santiago Pedraz. En aquest marc, s’han detingut cinc presumptes membres del grup anarquista Bandera Negra (molt poc conegut i el nom del qual coincidiria amb un grup armat del partit Estat Català que va actuar durant la dictadura de Primo de Rivera). La cadena SER també parla d’un grup anarquista, anomenat OKB.

Confusió al voltant dels detinguts

Mentre que bona part de la premsa estatal dóna per fet que s’han practicat 5 detencions a Sabadell, durant tot el matí al voltant de l’Ateneu Llibertari només es parlava d’una detenció. El setmanari La Directa assegura que s’ha detingut una persona al barri de Gràcia. Catalunya Ràdio afegeix que se l’hauria detingut per haver fet comentaris agressius en el seu Facebook. Per la seva part, en les xarxes socials, la CNT de Sabadell ha assegurat que no s’havia practicat cap detenció del sindicat ni de l’Ateneu.

En qualsevol cas, als detinguts se’ls imputa un delicte d’organització en grup terrorista i enaltiment del terrorisme. L’operació inclou un altre registre, segons fonts judicials, a la ciutat de Sabadell, tot i que en el moment d’escriure aquest informació no s’ha pogut confirmar cap altre registre a Sabadell. Per entrar a l’Ateneu, segons ha explicat un militant del 15M a iSabadell, els Mossos han rebentat una porta. Des de l’Ateneu Llibertari és considera que el registre és “il·legal” perquè s’ha fet sense ordre judicial.

Concentració a les 18 hores

Des de l’Ateneu Llibertari i altres col·lectius s’ha convocat una concentració de protesta contra l’operació a les 18 hores. El lloc serà la plaça Sant Roc, davant l’ajuntament de Sabadell. S’espera que es puguin afegir més detalls i clarificar la confusió.

Els advocats de l’Ateneu han rebutjat fer declaracions fins que convoquin una roda de premsa. Els detinguts hauran de comparèixer divendres davant l’Audiència Nacional.

Què és l’Ateneu Llibertari de Sabadell?

Aquest ateneu, que comparteix espai amb el sindicat CNT, aplega diverses entitats de la ciutat i és un punt de trobada on es fan xerrades i activitats socials. Sense anar més lluny, el passat mes de febrer l’activista i sociòloga Esther Vivas va parlar sobre el model alimentari actual, en col·laboració amb la Universitat Popular de Sabadell. Des de fa un temps, és l’espai de reunió dels activistes del moviment 15M a la ciutat o dels amazics. També deixen l’espai a la ciutadania com a biblioteca fora dels horaris habituals.

Foto portada: Mossos, davant la seu de l’Ateneu i la CNT. Autor: David B.

Comments are closed.