Cementiri Sabadell

Les obres del Cementiri, aturades des de fa cinc mesos

  • L’Entesa denuncia que estan aturades. El govern diu que es reprendran en tres setmanes.

  • La concessió del cementiri i les obres d’ampliació, sota sospita en el cas Mercuri.

Les obres d’ampliació del cementiri de Sabadell estan aturades des de meitats del mes de novembre. Així ho denuncia l’Entesa per Sabadell. Aquestes obres consisteixen en diversos treballs per un valor total de 8,7 milions. L’adjudicació del cementiri i de les obres que pengen estan sota sospita en el sumari del cas Mercuri.

Les obres a l’entorn del cementiri de Sabadell porten aturades des del mes de novembre. Així ho ha denunciat l’Entesa per Sabadell aquest dijous i reconegut el govern local a través del regidor d’Urbanisme, Josep Ayuso.

Segons Ayuso, l’empresa encarregada de les obres, Constresnius SL (alguns dels seus propietaris van ser detinguts i continuen imputats al cas Mercuri), va aturar els treballs el mes de novembre. La concessionària del cementiri, Torra S.A. va adjudicar les obres a aquesta empresa.

En aquest cas, han construit 270 nínxols i executat a parts diversos projectes: construir un nou vial d’accés al cementiri, una nova carretera i millorar el cementiri vell. L’Entesa denuncia que només s’ha executat el 62 per cent de la nova zona d’aparcament i accesos del cementiri i el 16 per cent del nou vial d’accés i la connexió nova amb el barri de Torre-romeu. D’altra banda, només s’ha executat un terç del projecte de millora de pavimentació del cementiri vell.

Ayuso: “Es reprendran els treballs en breu”

Segons Ayuso, l’empresa ha tingut problemes econòmics. Primer van ralentitzar el ritme dels treballs però finalment van aturar-los, el mes de novembre de 2012. Unes setmanes abans, el govern local presentava amb motiu del dia de Tots Sants els avanços de l’obra i feia públic que les obres acabarien a finals de 2013. Però l’empresa va abandonar el terreny i va deixar la feina a mitges.

En aquest temps, Torra i Constresnius han negociat la rescissió del contracte. Ayuso assegura que, segons les últimes informacions, en dues o tres setmanes ja hi haurà una nova empresa contractada per fer les obres.

L’Entesa ha demanat explicacions a l’alcalde, Juan Carlos Sánchez, sobre l’aturada dels treballs i sobre el fet que no s’hagi penalitzat Torra S.A. per incomplir les condicions del contracte. Ayuso assegura que l’empresa té marge per acabar les obres fins a finals d’aquest any.

Fins aquell moment no podem penalitzar-los per res. No hi ha hagut cap incompliment encara, tot i que és previsible que passi”, assegura el regidor.

L’ombra del cas Mercuri

Sota l’externalització del servei del cementiri pesa la sospita del jutge instructor del cas Mercuri. De fet, sospita que Torra S.A. podria haver pagat comissions a canvi de rebre la concessió. Així mateix, l’empresa que va rebre l’encàrrec de Torra S.A. per fer les obres d’accés també està implicada en el cas. En les declaracions als Jutjats a finals de novembre i segons es va fer ressó la premsa, responsables de Torra van negar haver pagat res a Jordi Soriano (portaveu del PP i suport del PSC de Bustos entre 2007 i 2011). Però, segons va publicar El Punt Avui, Torra S.A. va pagar una minuta durant un temps a Jordi Soriano per a tenir-lo com a assessor durant el procés de licitació del concurs públic.

El govern local ha recordat en tot aquest període que és Torra S.A. qui contracta l’empresa Constresnius i no ells. Torra S.A. va adjudicar les obres, consistents en un nou vial d’accés, una nova zona d’aparcament, nous accesos al cementiri i una connexió a la carretera de Torre-romeu, a l’empresa Constresnius S.A., participada per alguns dels imputats en el cas Mercuri, i que des del mes de novembre va deixar les obres a mitges i va marxar de la zona.

Foto portada: Presentació de les obres, el mes d’octubre de 2012. Autor: Aj. Sabadell.

Comments are closed.