CiU Sabadell

Adéu a la taxa per ús dels centres cívics; hola a la taxa per les bodes civils

  • Els nacionalistes introdueixen canvis en impostos i taxes municipals i s’abstindran.

  • La votació serà dimarts. El PP també s’ha mostrat satisfet per alguns canvis.

El ple municipal de dimarts vinent aprovarà de forma definitiva les ordenances fiscals (els impostos i les taxes municipals) per aquest 2013. A falta de saber el posicionament de bona part dels grups, els tributs tenen garantida la seva aprovació, ja que la principal formació de l’oposició, Convergència i Unió, ja ha anunciat la seva abstenció. El PP també es mostra satisfet per alguns canvis.

Convergència i Unió s’abstindrà en la votació de les ordenances fiscals, que s’ha de produïr el proper dimarts. Es tracta de l’actualització de preus dels impostos i taxes municipals d’aquest any 2013, que s’aprovaran al juliol a causa del rebuig als pressupostos municipals produït al desembre per la crisi política del cas Mercuri. El pressupost i les ordenances es van aprovar en forma inicial fa uns mesos i aquest juliol ho faran de forma definitiva.

Tenen llum verda assegura ja que, com a mínim CiU s’hi abstindrà. El portaveu nacionalista a Sabadell, Carles Rossinyol, ha assegurat que l’equip de govern socialista ha incorporat algunes de les propostes de CiU. Es bonificarà les empreses que augmentin el promig de treballadors indefinits i aquelles que han reduït el seu rendiment un 60 per cent a causa de la crisi o fomentin l’economia productiva.

Nova taxa per bodes civils

Rossinyol ha anunciat que l’Ajuntament definirà el cobrament d’una taxa a aquells ciutadans que es casin en equipaments municipals, com l’Ajuntament. El portaveu recorda que les taxes cobren estrictament per la despesa que suposa un servei i assegura que es definirà la quantitat durant els propers mesos en funció de “l’anàlisi de costos”. Així mateix, creu que es poden obrir espais com la Casa Duran a les cerimònies civils per “treure un profit al patrimoni municipal”.

Adéu a la taxa d’ús per centres cívics

Rossinyol ha fet èmfasi en que la taxa d’ús a les entitats i particulars als centres cívics té els dies comptats. Segons els canvis que s’aprovaran, aquelles entitats que prestin “serveis a la comunitat” quedaran exemptes del pagament “encara que cobrin per fer les activitats”. La taxa ha estat molt polèmica, especialment per les entitats veinals. La Federació d’Associació de Veïns es va queixar al Síndic de Greuges, i algunes entitats van deixar de fer activitats, per exemple, al centre cívic de Ca n’Oriac. Per la seva part, l’equip de govern ha destacat els ingressos recaptats i ha mantingut que la taxa no ha comportat un descens en les activitats als centres cívics.

Pujaran les taxes als caixers a la via pública

Convergència i Unió també ha fet públic que s’incrementarà la taxa que les entitats financeres han de pagar per tenir caixers automàtics als carrers. Segons dades municipals recollides per iSabadell, l’any 2012 es van recapdar 10.000 euros a les entitats financeres per tenir instal·lats una cinquantena de caixers a la via pública (més informació a: ‘La taxa per als caixers es queda en 10.000 euros anuals‘).

El PP, satisfet

Per la seva part, el Partit Popular, amb dos regidors des del canvi de grup del regidor Antonio Vega (ara no adscrit), es mostra satisfet d’alguns canvis introduïts per l’equip de govern. Malgrat tot, no han anunciat el sentit del seu vot dimarts vinent. En concret, els populars estan satisfets perquè finalment es mantindrà, a proposta seva, la bonificació que tenien les empreses que realitzen activitats econòmiques de prevenció i gestió de residus municipals i assimilats en un local.

El PP considera que caldria baixar els tipus impositius (per exemple, en l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres per fomentar la rehabilitació residencial). També volen que es pugin les bonificacions a les famílies nombroses o monoparental en situació delicada.

Foto portada: Els regidors de CiU Rosa Roig, Carles Rossinyol, Josep Beltran i Jordi Font, a la plaça Sant Roc, aquest divendres. Autor: J.d.A.

3 Comments