Compra en Sabadell

‘Compra en Sabadell’: promoció del comerç o vídeo contraproduent?

[Nota de la redacció: Aquesta informació va ser publicada l’1 de juliol de l’any 2013]

  • El vídeo ‘Compra en Sabadell’ ha acumulat més de 20.000 visites en 48 hores.
  • No obstant, les crítiques han estat massives. És contraproduent aquest debat pel comerç local?

Des d’aquest dissabte, un vídeo local causa sensació a Youtube. En poc més de 24 hores havia tingut més de 10.000 visites i en 48 hores supera les 25.000. Els comentaris se succeeixen al peu del vídeo, i també a xarxes com Facebook. A Twitter la gent ho comenta amb una etiqueta sent fins i tot trending topic estatal. És el vídeo ‘Compra en Sabadell’. Un vídeo de promoció del comerç a la ciutat que no deixa indiferent.

L’efecte viral del vídeo és evident. Al ritme de la conegudíssima cançó Gangman Style i a partir d’un seguit de gravacions a diversos escenaris simbòlics de la ciutat (la plaça Sant Roc, la Bassa de Sant Oleguer, Fira Sabadell, l’estació de Renfe, l’aeroport, Sant Pau de Riu-sec) un seguit de persones ballen al ritme de la música cantant les bondats de la ciutat començant amb la torre de l’aigua de fons.

No obstant, la peculiar lletra i l’estil del cantant han aixecat més crítiques que bonances. “Si quieres realizar algunas compras/ sea lo que sea ven a nuestra ciudad/ tenemos para ofrecerte todo lo que buscas/ no lo dudes, compruébalo!“, diu el cantant a l’inici de la cançó amb un accent poc acurat. A continuació, el cantant lloa les bonances de la Bassa o el riu Ripoll  mentre es remulla les mans al riu: “Y si quieres disfrutar tenemos muchas cosas/por ejemplo un riu Ripoll maravilloso /también una maravillosa piscina es la Bassa /que podrás pegarte un baño”, intenta exclamar mentre desafina clarament davant d’un grup de persones que salten i ballen.

El vídeo, ben gravat a nivell tècnic i que dura uns quatre minuts, ha despertat  fervoroses crítiques. Aquest dilluns al matí tenia 100 vots d’aprovació a Youtube i més de 400 de desaprovació. Des de iSabadell hem preguntat l’opinió als lectors a través de Facebook i majoritàriament predominen les crítiques:

No he vist cosa feta amb més mal gust! I de veritat això pretén potenciar el comerç a la ciutat?”, diu Estela Pérez. “Em treu les ganes de gastar un duro a la meva ciutat”, diu Santi Quero. D’altres lectors asseguren que aconsegueix l’objectiu, que és tenir visites i que se’n parli. “Si l’objectiu era passar una bona estona em sembla perfecte. I si era fer promoció de la ciutat, també, la gent ens el mirarem ni que sigui per criticar-lo. Però el mirarem (i sencer!). Personalment però, no m’hi sento identificada”,diu l’Ester Homs, mentre que una bona part dels lectors defensen també la iniciativa i el seu resultat. Joan Roldán diu: “Promocionar el comerç i mes avui en dia no pot ser dolent. Primer he pensat que era el tipic video d’algun graciós que només vol sortir a l’APM. Si sembla ridicul, però el que em faria realment gràcia és que un video com aquest tingues mes repercusió que les campanyes políticament correctes que molts cops queden en no res”, mentre que Verónica Martín creu que és “un vídeo fet per a la ciutat, per intentar ajudar al comerç, en el temps que corren…”. El col·laborador de iSabadell Robert Escusa defensa la iniciativa mentre que la també col·laboradora del diari Edu Beltran assegura que “provoca un sentiment de vergonya aliena indescriptible”.

Fa unes setmanes, les associacions de comercials de Sabadell i l’Ajuntament van presentar la marca ‘Comerç de Sabadell’. iSabadell va preguntar el regidor de Comerç, Carles Bosch, com es materialitzaria aquest fet. El regidor va assegurar que es volia fer un vídeo viral a través de xarxes socials per promocionar el comerç de la ciutat. No obstant, al vídeo que ha acumulat tantes crítiques però també tantes visites, no surten per enlloc les associacions de comerciants ni l’Ajuntament. Ni en els crèdits. Per tant, o el vídeo viral del comerç de la ciutat no és aquest o algú se n’ha desdit. Perquè?

El president de Comerç Centre, Josep Maria Porta, assegura que fa unes setmanes el consistori es va posar en contacte amb ells per oferir-los sortir dins un vídeo musical per promocionar el comerç a la ciutat “ballant”. Porta assegura que cap associat a Comerç Centre es va mostrar interessat i que no ha sabut res més del vídeo fins ara. El resultat l’indigna. No obstant, el consistori assegura que ells no tenen res a veure amb el viral. Deriven cap a una comerciant de la zona nord de Sabadell, Ana Lorente, que hauria liderat la iniciativa.

Si el vídeo l’ha fet un particular, s’ho hauria d’haver pensat més. Però si l’ha fet o darrere hi ha l’Ajuntament, és una mostra més que aquest Ajuntament no parla amb el comerç. Fa mesos que no s’ha convocat un Consell de Comerç i ens trobem de tant en tant ‘pollastres’ així”, assegura Porta, visiblement enutjat. “No podem continuar així”, diu Porta, que també és responsable de Comerç Interior a la Cambra de Comerç de Sabadell.

“El comerç local de Sabadell no és això. A més, en tot el vídeo només es veu un comerç al final de tot i és l’Ikea”, manté Porta. El consistori insisteix que no té res a veure i que desconeixia aquest vídeo però la primera persona en pujar-lo (després s’ha canviat el nom d’usuari) ha estat un conegut comerciant de l’avinguda Matadepera de Ca n’Oriac, familiar del regidor actual de Comerç, Carles Bosch. Aquest dilluns s’ha canviat el nom de la persona que ha pujat el vídeo i ara apareix ‘Jordi El’.

Parla “la impulsora de ‘Compra en Sabadell'”

Ana Lorente, que té una perruqueria al barri de Torreguitart assegura que ella ha estat la creadora de tot el muntatge. “La lletra l’he feta jo i el vídeo l’hem fet entre amics i clients per passar una bona estona”, assegura. Lorente diu que també hi ha participat gent del carnaval de la Planada del Pintor i que han assajat al centre cívic de Ca n’Oriac, on els van ajudar per demanar el permís per gravar a la Bassa.

És un vídeo cassolà i ja m’esperava que no agradés a tothom; respecto les opinions de la gent, però la nostra intenció no era fer mal a ningú”, assegura. “Volíem promoure que la gent compri i gaudeixi d’aquesta època i de la nostra ciutat, que a mi m’encanta”.

Lorente diu que el consistori no té res a veure i que tot s’ho han fet ells de forma cassolana. “Estem contents per les visites i no ens esperàvem tant èxit”.

Qui és el cantant?

El protagonista del vídeo, no obstant, segons Lorente, és un client habitual de la seva perruqueria, “que es va atrevir a fer-ho”. És Luis Casado, amb qui ha parlat el programa Versió RAC-1. Sobre les múltiples crítiques rebudes, la comerciant assegura que no surt cap comerç perquè no volien publicitar cap establiment privat (“no surt ni el meu”, recorda) i que la cançó és en castellà perquè “així arriba a tot arreu”. Ho tornaria fer vist tot l’enrenou? Lorente assegura que sí perquè “la gent té ganes de fer coses i ho hem fet amb carinyu”, acaba. Finalment, recorda que ho han fet “sense veure ni un euro per estima a la ciutat”.

Sabadell VS Terrassa?

Mentrestant, però, les visites continuen augmentat per centenars i a xarxes socials com Twitter la paraula Sabadell ha estat entre les més escrites durant bona part del dia. Podeu seguir bona part dels comentaris a #compraensabadell. Fins i tot, diversos comentaris irònics apunten a que el vídeo es podria haver fet des de Terrassa, revalidant la tradicional competició entre les dues ciutats. Seguint aquest fil, però, amb ‘Compra en Sabadell’, la capital vallesana, Sabadell, hauria tret protagonisme a la ciutat veïna mentre celebra la seva Festa Major, deixant-la totalment en segon pla.

El regidor: “Coneixia que es feia el vídeo, que ha tingut èxit”

El regidor de Comerç de Sabadell, Carles Bosch, en declaracions a iSabadell, assegura que “ni molt menys és una iniciativa de l’Ajuntament”. Tot i així, reconeix que n’estava al corrent ja que com a president del districte del nord sabia que un cop per setmana un grup de gent assajava al centre cívic per fer una gravació d’aquest tipus. Bosch reconeix també que un dels seus germans hi ha participat (de fet és qui inicialment el va pujar a Youtube). El regidor no vol valorar la qualitat del muntatge perquè “és producte de la iniciativa d’un grup de persones” però diu que “com a Ajuntament no ho haguéssim fet mai perquè és molt cassolà”.

Tot i així, Bosch creu que l’èxit a nivell de visites ha estat “espatarrant” i que no és gens clar si l’efecte pot ser perjudicial o beneficiós. “Com a regidor jo sempre intentaré potenciar el comerç local i de barri”, acaba.

Què us sembla el vídeo? Quina opinió en teniu d’aquesta polèmica? Demà a iSabadell parlarem sobre vídeos virals que han tingut com a protagonisme la nostra ciutat. Teniu algun al cap i ens el voleu recordar? Podeu escriure a través dels comentaris o les xarxes socials.

10 Comments