“La ciutadania ha de fer el que no vol fer l’Ajuntament”

  • Sabadell Lliure de Corrupció presenta que es persona com a acusació popular en el cas Mercuri.

  • “Volem ajudar a esclarir tot el que ha passat”, assegura els advocats i la plataforma.

La plataforma Sabadell Lliure de Corrupció ha presentat aquest dijous que es personarà com a acusació popular al cas Mercuri, com ja va avançar aquest dimecres iSabadell. L’equip d’advocats que assessorà la plataforma assegura que “podrem ser partícips de tota la investigació”. Asseguren que volen saber “tot el que ha passat a l’Ajuntament de Sabadell”.

Mariona Bracons, de la plataforma Sabadell Llliure de Corrupció, ha assegurat que “l’Ajuntament ha tingut molt temps per presentar-se com a acusació al cas Mercuri però com que no ho ha fet, ara som els ciutadans qui ho haurem de tirar endavant”. De fet, entre les persones vinculades a la plataforma, a la que hi ha una trentena d’entitats, es destaca la inacció municipal en el cas Mercuri. També recorden que l’ajuntament de Santa Coloma de Gramanet o el de Sant Andreu de Llavaneres es van personar com acusació en el cas Pretòria. Al cap i a la fi, asseguren, el cas Mercuri investiga presumptes delictes contra l’administració pública.

Sigui com sigui, la plataforma es personarà com a acusació a la tornada de l’agost i a partir de setembre volen començar a accedir a les investigacions per poder aportar la informació que considerin oportuna. També tindran dret, quan s’acabi el procés d’instrucció a participar en els interrogatoris i vistes orals, si se’n produeixen.

L’acusació popular és una forma jurídica per lluitar contra la corrupció política”, assegura l’advocat Raúl Garcia, president de l’Associació Lliure d’Advocats i Advocades de Catalunya, el col·lectiu d’advocats que ajudarà la Plataforma. La vicepresidenta de l’associació, Presentació Galera, assegura que “participarem activament en tot el procés d’instrucció” amb l’objectiu d’esclarir els fets investigats al cas Mercuri.

La plataforma està formada per diverses entitats socials i polítiques. Cinc formacions hi donen suport explícit i han assistit també a la roda de premsa. Són l’Entesa per Sabadell, Iniciativa per Catalunya, Esquerra Unida i Alternativa, Esquerra Republicana i la CUP. Alguns representants han pres la paraula. Així mentre el president local d‘ICV, Josep López, ha destacat “l’acció unitària de l’esquerra” i ha demanat “la implicació de la ciutadania”, el coordinador de l’Entesa, Lluis Perarnau, ha assegurat que “l’acusació popular és un deure cívic que tenim per aclarir els fets”. El responsable d’Organització d’EUiA, Miquel Soler, ha destacat “la mala salut democràtica de la ciutat, amb un Ajuntament que no ha fet el pas que havia de fer personant-se com a acusació” mentre que Rubèn Ramiro, d’ERC, també ha destacat la “mala qualitat democràtica” del consistori.

Segons ha destacat Bracons, la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció farà una campanya informativa i per recaptar fons. Malgrat que els advocats prestaran els seus serveis de forma desinteressada, és habitual que la justícia estableixi una fiança a les acusacions populars per a poder-se personar. “Demanem que sigui molt baixa tenint en compte l’interès públic i ciutadà del cas. De fet, demanem que no hi hagi fiança”, ha assegurat l’advocat Garcia per acabar.

El cas Mercuri

El cas Mercuri va esclatar a l’opinió pública del 27 de novembre de l’any passat, malgrat que les primeres investigacions judicials daten de començaments de l’any 2010. Malgrat que la instrucció és única, s’ha dividit el cas en 31 peces separades. Entre els delictes que s’investiguen, la majoria contra l’administració pública, es troben el suborn, el tràfic d’influències, la malversació de fons públics, delictes contra l’ordenació del territori o l’omissió del deure de perseguir el delicte. Hi ha imputats empresaris del sector de la construcció i diversos càrrecs públics, entre ells, l’exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos (malversació, omissió del deure de perseguir el delicte o tràfic d’influències), l’exportaveu del PP, Jordi Soriano (suborn i falsificació documental, entre altres) i diversos membres de l’equip de govern (Paco Bustos, Joan Manau o l’exregidor Ricard Estrada).

Si voleu tenir tota la informació sobre el cas Mercuri, podeu adquirir a les llibreries el volum El final de la era Bustos, editat per iSabadell. També el podeu reservar per internet, a través del següent formulari. El rebreu a casa entre 48 i 72 hores.

Foto portada: Representants de la plataforma Sabadell Llliure de Corrupció a la roda de premsa. Autor: J.d.A.

10 Comments