S’aprova el document sobre habitatge. Inversió de 6 milions en 3 anys

  • S’aprova el document amb el vot del PSC i CiU i el regidor Vega.

  • El PP, ICV i l’Entesa s’abstenen i EUiA s’hi oposa.

El Ple municipal ha aprovat aquest dimarts el document ‘La política municipal d’habitatge: accions i estratègies prioritàries en el context actual’. El govern el presenta com una eina similar a un pla de xoc davant els problemes associats a l’habitatge que viuen centenars de famílies. El text preveu invertir sis milions d’euros en tres anys. S’ha aprovat amb els vots de PSC, CiU i el regidor no adscrit, Antonio Vega. Altres formacions i entitats com la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca el consideren insuficient.

La tinent d’alcalde d’Habitatge, Marta Farrés, ha presentat el document com una forma de “sumar esforços i anar de la mà entre diversos agents socials”. D’aquesta manera, el consistori actualitza el Pla Local d’Habitatge al context de recessió econòmica, impagaments i desnonaments. Segons ha presentat Farrés, hi ha 36 línies de treball que “defugen la pedra i la compra-venda i es centren en les persones”.

Mesures concretes

El Pla preveu una inversió de 6,3 milions en polítiques d’habitatge entre els anys 2013 i 2015. L’Ajuntament hi aportarà gairebé cinc milions mentre que la resta les hauria d’aportar la Diputació i la Generalitat.

Actualment la ciutat té 239 pisos d’emergència i es vol arribar fins el 330, ampliant la xifra en 90 pisos. D’on sortiran? Del parc públic d’habitatges (3 de la promoció del Parc Central, 3 de La Serra 3, 3 de La Serra 4, 8 de Can Llong 5, 3 de Can Llong 6) i de pisos cedits per les entitats financeres. El consistori vol que les entitats cedeixen al menys la mateixa quantitat de pisos que aporta el propi Ajuntament. Es preveuen també 33 rehabilitats de pisos de propietat municipal.

En un altre ordre de coses, s’ampliaran els ajuts al pagament dels subministraments o al propi lloguer. Es continuran els convenis de col·laboració amb agents socials per minvar l’afectació social de la crisi o es fomentarà el lloguer, potenciant també els pisos compartits.

Diagnòstic sobre els problemes d’habitatge

El document inclou una diagnosi de la situació actual de l’habitatge a Sabadell i de com la crisi ha agreujat els impagaments i els problemes. Segons el document, entre l’any 2012 i el primer trimestre de 2013 Serveis Socials va haver d’intervenir en 206 comunitats de veïns, on sovint hi ha problemes, ja sigui per l’impagament de les quotes o per altres motius. L’any 2012 va haver-hi un miler de famílies amb problemes per pagar el seu lloguer o hipoteca.

D’altra banda, segons un estudi fet fa pocs mesos hi ha 1.608 pisos privats sense vendre a la ciutat, que podrien augmentar la bossa d’habitatges. Això vol dir que de cada 1.000 habitants a la ciutat hi ha 7,7 pisos buits.

Algunes formacions asseguren que és insuficient

El pla ha sortit endavant amb el PSC i la principal força de l’oposició, CiU. Només Esquerra Unida i Alternativa ha votat en contra, mentre que Iniciativa, el PP i l’Entesa s’han abstingut. El regidor d’EUiA Joan Mena considera que el pla és insuficient i que caldria invertir al menys 300.000 euros més, mentre que voldria que les entitats financeres que no col·laborin en la cessió de pisos a l’Ajuntament siguin declarades ‘non grates’. Per la seva part, el regidor de l’Entesa Juli Moltò assegura que serà “poc útil”. El regidor de CiU Toni Font assegura que arriba “tard però que calia i cal fer alguna cosa”. Un discurs semblant al del PP, que ha fet la regidora Cuca Santos. La portaveu d’Iniciativa, Carme Garcia, ha recordat els efectes que les polítiques del PP al govern central i CiU a la Generalitat estan tenint en bona part de la població.

Foto portada: Promoció d’habitatge dotacional del Parc Central, en una imatge d’arxiu. Autor: David B.

Comments are closed.