‘Carrers amb història (41): Vila Cinca, la nissaga dels artistes

CARRERS AMB HISTÒRIA

Qui era Vila Cinca?

Joan Vila i Cinca va ser un conegut artista sabadellenc a cavall entre el segle XIX i XX. Va morir l’any 1938 a la pedania de Sant Sebastià de Montmajor (Caldes de Montbui), on també va viure el seu fill, Antoni Vila Arrufat.

Vila Cinca va estudiar a Madrid pensionat per l’ajuntament de Sabadell, a l’Academia de San Fernando i també a l’Escuela Superior de Bellas Artes.

Va ser un dels fundadors de l’Acadèmia de Belles Arts. L’any 1912 va iniciar unes excavacions a la serra de la Salut, al poblat ibèric i romà d’Arraona. Miquel Carreras diu, a Elements d’història de Sabadell:

Feia consciència que aquella terra guardés tanta cosa de la nostra antiquitat i que a ningú li digués el cor de remoure-la per trobar-hi les rels i llavors de la nostra història, que ella de tant en tant solia manifestar. Aquesta pena la van sentir dos patricis, En Joan Vila i En Vicenç Renom que l’any 1912 van impulsar l’Ajuntament a fer aquelles reeixides excavacions.

Va ser director de la Junta de Museus i Excavacions, professor de dibuit general i artístic a l’Escola Industrial d’Arts i Oficins i també als Escolapis. Finalment va ser també professor de perspectiva i pintura a l’Escola del Treball. Va destacar com a paisagista i aquarel·lista.

On es troba el seu carrer?

El carrer de Vila Cinca es troba al barri de la Creu Alta, en una zona amb molts carrers dedicats a personatges sabadellencs.

Comments are closed.