Una vintena d’entitats denuncien els dèficits de la llibertat d’expressió a Sabadell

  • Asseguren que el control sobre els mitjans des de l’arribada de Bustos a l’alcaldia ha provocat el seu desprestigi.

  • Denuncien l’acomiadament d’Antonio Santamaría, amb un “punt de vista crític de l’actuació del govern local”.

Una vintena d’entitats socials i polítiques de la ciutat i una desena de periodistes han donat suport a un comunicat en solidaritat amb el periodista Antonio Santamaría i altres professionals dels mitjans de comunicació locals. El text assegura que la llibertat d’expressió a Sabadell “pateix un greu dèficit” i detecta que les pressions sobre les mitjans han provocat el seu desprestigi de cara  al ciutat i altres pressions o fins i tot “l’acomiadament”.

El text assegura que “un dels elements bàsics de tota societat democràtica és la llibertat d’expressió” però creu que “a la nostra ciutat, Sabadell, la llibertat d’expressió i el dret dels ciutadans i ciutadanes a disposar de tota la informació pateix un greu dèficit”, segons diu el text.

Una situació que va cobrar una especial significació a partir que el PSC i l’exalcalde Manuel Bustos van accedir a l’alcaldia i al govern de la cituat, des d’on han vingut exercint el més estricte control, quan no censura, sobre els mitjans de comunicació locals públis i privats. Aquest control sobre els mitjans de comunicació ha tingut també efectes negatius sobre els seus professinals, que han patit tot tipus de pressions i, fins i tot, l’acomiadament, com a conseqüència, sovint, del desprestigi que han patit aquests mitjans cara a la societat”.

El comunicat es solidaritza amb “tots els periodistes que hagin patit qualsevol tipus de represàlia per exercir “honestament” la seva professió i assegura que “un dels periodistes que possiblement també hagi estat víctima d’aquesta nefasta política ha estat Antonio Santamaría, acomiadat recentment del Diari de Sabadell, on exercia com a columnista i aportava el seu punt de vista sobre els fets més rellevants de la política municipal, sovint amb una visió crítica a l’actuació política del govern municipal”.

Signants

El manifest està signat per una vintena d’organitzacions socials, sindicals i polítiques. Entre ells, el Sindicat de Periodistes, les seccions sindicals de Comissions Obreres i UGT a l’Ajuntament de Sabadell, l’Aliance Française de Sabadell, la Federació d’Associacions de Veïns de Sabadell (FAV Sabadell), la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i la Crisi (PAHC Sabadell), la Federació d’Associacions d’Immigrants del Vallès (FAIV), els Iaioflautes Sabadell, l’Associació Lliure d’Advocats i Advocades de Catalunya (ALLAC) , el Casal Cubà i el Casal Argentino.

Entre les organitzacions polítiques l’han signat Entesa per Sabadell, Iniciativa per Cataluya Verds, el grup municipal d’Esquerra Unida i Alternativa, Esquerra Republicana de Catalunya, Ciutadans, la CUP, les Joventuts d’Esquerra Verda (JEV) i el regidor no adscrit, Antonio Vega.

Periodistes

El text està signat per una desena de periodistes: Xavier Vinader (periodista d’investigació i Medalla de la Ciutat al mèrit periodístic), Plàcid Garcia-Planas (cap de la secció Internacional de La Vanguardia), Jordi Ribalaygue (periodista del diari El Mundo), Emili Agulló (El Punt Avui), Ivanna Vallespín (El País), els periodistes de Diari de Sabadell Josep Ache i Víctor Colomer, el director de iSabadell i col·laborador de Diari Sabadell, Jordi de Arriba, i els periodistes Manel Camps i Álex Holgado.

El manifest es pot trobar a la web Per la llibertat d’expressió a Sabadell, on qui vulgui es pot sumar adherint-se.

Sobre Antonio Santamaría

Antonio Santamaría ha exercit en els darrers anys com a redactor i analista a Diari de Sabadell. Ha estat articulista i ha cobert l’actualitat de la ciutat des d’un punt de vista social, on ha treballat especialment temes com la immigració i la seva integració, els desnonaments i tot allò relatiu a nous moviments socials. Durant molt temps, va dur a terme la secció ‘Crónicas Urbanas’. Com a analista, ha seguit el ple municipal de Sabadell des de fa anys. És membre del Consell Consultiu de Ràdio Sabadell en representació de les entitats que treballen temes socials.

Ha escrit diversos llibres d’assaig i des de l’aparició del diari digital iSabadell ha encapçalat la secció ‘L’estat de la ciutat‘, on cada diumenge analitza diversos aspectes de l’actualitat local i general. També escriu després de cada ple la secció ‘El pleno crítico‘. Juntament amb Jordi de Arriba, ha escrit El final de la era Bustos. Sabadell más allá del caso Mercurio, un recull d’informacions, cròniques i articles d’opinió sobre els cas Mercuri, les seves repercussions a la ciutat i l’encaix de Sabadell al segle XXI.

5 Comments