Sabadell es converteix en epicentre del debat sobre la gestió dels residus

  • Fira Sabadell acull aquest dijous i divendres el tercer Congrés Reinnova, el principal del sud d’Europa del sector.

  • Un centenar de càrrecs públics s’han trobat aquest dimecres en la primera Trobada d’Ens Locals.

El Congrés sobre gestió de residus Reinnova comença avui la seva tercera edició a Sabadell amb uns 300 inscrits, entre representants d’empreses i administracions. És un saló professional, iniciat l’any 2009 a Sabadell, i que s’ha convertit en una referència sobre el debat al voltant dels residus. Com a novetat, aquest dimecres s’ha celebrat al Museu del Gas una Trobada d’ens locals al voltant del mateix tema.

El Congrés Reinnova ha tingut aquest any un preàmbul, en aquest cas, al Museu del Gas. Un equipament inaugurat fa menys de dos anys i que posa el debat sobre l’energia al centre del seu equipament. En concret, aquest dimecres ha acollit un centenar de càrrecs públics per debatre i conéixer tendències sobre com poden enfocar els consistoris, les mancomunitats o les diputacions la gestió de paper, cartró, envasos, matèria orgànica, oli, roba, piles o la fracció resta. A més, en un context, com l’actual, de crisi econòmica i manca d’ingressos.

Segons s’explica des del Consorci de Residus del Vallès Occidental, la Trobada d’ens locals i gestió dels residus és la primera d’aquestes característiques que es celebra, i ha estat dirigita a responsables polítics i tècnics de medi ambient i residus. S’ha omplert l’aforament de l’Auditori durant tota la jornada. Qui ho ha desitjat, al finalitzar, ha pogut assistir a una visita guiada a l’equipament de la Fundació Gas Natural Fenosa a Sabadell.

Han participat el president del Consorci de Residus i alcalde de Sabadell, Juan Carlos Sánchez, el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, l’exconseller de Política Territorial i Obres Públiques, Lluis Recoder, entre altres. També hi ha assistit l’exalcalde de Barcelona, Jordi Hereu. Durant el matí s’han realitzat tallers amb orientació pràctica i durant la tarda les sessions més formals.

Reinnova

El Congrés Reinnova arriba a la seva tercera edició a Fira Sabadell. S’inaugura aquest dijous a les 9.30 hores i s’allargarà fins divendres a la tarda. Durant les sessions, s’analitza l’estratègia euroea en gestió de residus, s’explicarà com implantar la tecnologia a la gestió eficient dels residus amb el concepte smart city i, especialment divendres, s’entrarà en la vessant de les oportunitats de negoci cap a l’Amèrica Llatina. Un continent que s’està plantejant com gestionar els residus de forma eficient, com el sud d’Europa ho va fer fa 30 anys, i s’emmiralla en alguns elements de Catalunya i Espanya.

De fet, Reinnova s’exportarà a Brasil de la mà del govern regional de Santa Caterina. Reinnova a Brasil es farà l’any 2014 a aquella regió de la mà d’aquest govern, amb participació d’empreses i institucions catalanes.

D’altra banda, durant el Congrés també es signarà el compromís entre el Consorci de Residus del Vallès Occidental (organitzador de Reinnova) i la Universitat Politècnica de Catalunya per elaborar el Llibre Blanc de la Gestió de Residus projectant les previsions als anys 2025-2030.

Foto portada: el gerent del Consorci de Residus, Paco Fernández, durant la presentació de la declaració de la primera Trobada Reinnova. Autor: J.d.A.

Comments are closed.