Sánchez anuncia que es presentarà a les primàries del PSC

  • L’alcalde de Sabadell centra en la sortida de la crisi econòmica el seu discurs de Nadal.

  • Cap referència al cas Mercuri (“no som jutges”) i poca preocupació davant el fet de prorrogar pressupostos.

L’alcalde de Sabadell, Juan Carlos Sánchez, ha exposat aquest divendres en el seu discurs de Nadal la seva aposta perquè la ciutat posi les bases d’una nova economia local. A la sortida de la crisi ha centrat bona part del seu discurs de Nadal davant la premsa. En les preguntes, ha avançat que té intenció de presentar-se a les primàries del PSC per liderar la llista socialista el 2015 i ha assegurat que, malgrat el cas Mercuri, governa amb “normalitat, com a qualsevol altra ciutat” i abordant els “problemes reals” de la ciutadania.

Sánchez ha fet el seu primer discurs de Nadal, aquest any a l’Espai Àgora, ubicat dins el centre cívic de Sol i Padrís. Petit format i més contenció, menys tàctica i un discurs més estratègic que el seu predecessor, Manuel Bustos. Sánchez ha traçat les línies del que hauria de ser la nova economia local, apostant per la rehabilitació dels habitatges, l’eficiència energètica i tot allò lligat al concepte smart city.

Sánchez, a l'Espai Àgora. Autor: David B.
Sánchez, a l'Espai Àgora. Autor: David B.

Influit per les aplicacions pràctiques del discurs del gurú de la nova economia Jeremy Rifkin, que va estar a a la primavera a Sabadell, Sánchez ha dibuixat la seva aposta per crear ocupació i riquesa en la rehabilitació, per fer edificis més eficients, rehabilitant amb mà d’obra, que generaria un retorn mitjançant impostos, aflorant l’economia submergida i mitigant bona part de l’atur. L’energia, la gestió dels residus des del punt de vista dels recursos que es poden crear o la reindustrialització de la ciutat han centrat el seu discurs. Assegura que l’estratègia Horizon 2020 de la Unió Europea pot ajudar a trobar finançament i subvencions per crear aquesta nova economia.

Disposat a presentar-se a les primàries del PSC

En el torn de preguntes, preguntat sobre si es pensa presentar a les primàries del PSC de Sabadell per encapçalar la candidatura socialista l’any 2015, ha mostrat la seva disposició a “impulsar aquest projecte” i a “posar-me a disposició” del partit “quan es convoquin les primàries” per liderar el projecte. El passat dissabte el que va ser alcalde de Sabadell durant 14 anys, Manuel Bustos, va anunciar les primàries dins el PSC de Sabadell, tal com preveuen, per altra part, els estatuts del PSC.

El cas Mercuri, fora de l’agenda

Sánchez no ha fet esment al cas Mercuri durant el seu discurs d’una hora i només en el torn de preguntes ha tornat a ratificar que “no som jutges” i que cal garantir “el dret a la legítima defensa” dels imputats en el cas, sense vulnerar la seva pressumpció d’innocència i sense “judicis paral·lels”. Ha reconegut que hi ha desafecció política “però no només a Sabadell ni només pel cas Mercuri” i s’ha mostrat a favor “d’abordar els problemes reals” enlloc de les que anomena “polítiques de palau” com les relacions amb els grups de l’oposició.

J.C.Sánchez
Sánchez, durant el seu discurs. Autor: David B.

Preguntat sobre la possibilitat que l’Ajuntament hagi de prorrogar pressupostos davant la manca de suports, ha assegurat que tindrà poca afectació ciutadana i que “el govern té la mateixa normalitat que qualsevol altra ciutat” tot i que el pressupost es pot aprovar en qualsevol moment de l’any 2014. L’Ajuntament entrarà en pressupostos prorrogat el dia 1 de gener, com es va veure obligat a fer ja l’any passat Ha assenyalat que l’oposició hauria de separar el cas Mercuri del dia a dia del consistori.

“Difícilment hi haurà consulta”

Sobre la convocatòria d’una consulta per la independència de Catalunya, Sánchez ha assegurat que “difícilment hi haurà consulta” i creu que més aviat s’hauran de convocar unes eleccions autonòmiques en clau de plebiscit. En qualsevol cas, ha assegurat que el PSC està a favor del Dret a Decidir “pactat i legal” i que ell votaria a favor d’un estat federal però en contra d’un estat independent.

Despesa social

D’altra banda, en clau social Sánchez ha assegurat que el consistori ha multiplicat per cinc la despesa en prestacions socials per fer front a la pobresa i ha desgranat algunes mesures com les beques per material escolar, les beques menjador o les polítiques d’habitatge.

El Taulí assumirà la Clínica del Vallès

Sánchez ha anunciat que al 2014 es podria fer realitat una antiga reclamació al voltant de la sanitat: la gestió de l’antiga Aliança a través de la Corporació Sanitària Parc Taulí, que passaria a gestionar l’actual Clínica del Vallès, destinant uns vuit milions d’euros anuals de fons públics que fins ara quedaven en mans privades a la sanitat pública.

Obres a la plaça d’Espanya, el Passeig i Espronceda

Pel que fa a les inversions, Sánchez ha anunciat que la plaça d’Espanya, ocupada per les obres de l’anomenat Metro des de l’any 2008, començarà a ser urbanitzada aquest any, com també el Passeig de la plaça Major i el Racó del Campanar. El barri d’Espronceda tindrà 1,6 milions d’euros en inversions. També entrarà en funcionament el viver d’empreses industrials de Can Roqueta.

Foto portada: l’alcalde de Sabadell, Juan Carlos Sánchez, durant el seu discurs de Nadal. Autor: David B.

One Comment